Villus első születésnapja alkalmából igaz katicás csokitortát kapott, de mivel szerencsére két mamája van vagyis mindkét szülő részéről vannak nagyszülők, ezért nem tudtuk egyszerre ünnepelni a szülinapját, így ebből kifolyólag készítettem a másik mamáékhoz egy szuper csokitortát. Szerintem nagyon egyszerű és könnyű elkészíteni. Lássuk hogyan készült…
Először is le kell szögeznem, hogy egyszerűnek egyszerű, de mivel mindennek ki kell hűlnie és úgy dolgozni vele, így meghosszabbodik az elkészítési ideje. Ezeket a “kihűlési” időket egyéb előkészítési munkákkal tölthetjük fel, mert nyilván azért készítünk tortát mert vendégsereget várunk. Az étcsoki miatt kellemesen keserű, gyerekeknek nem biztos, hogy nagyon ízlik. Unokahúgom nincs nagyon oda érte, de a felnőtt rokonságnál nagy sikert aratott. Többször készítettem már, így szinte teljesen kiküszöböltem azt, hogy el lehessen rontani 🙂
Csokitorta hozzávalói:
– 7 egész tojás
– 4 evőkanál sima liszt
– 3 evőkanál étkezési keményítő
– 7 evőkanál kristály cukor
– 2 evőkanál kakaópor ( sima, nem cukrozott keserű kakaópor)
– 5 dl habtejszín
– 130g jó minőségű étcsoki
– robotgép elengedhetetlen
Csokitorta alapja
Tojásokat szétválasztjuk, a sárgájában fehéredésig keverjük az 5 evőkanál cukrot ( kettőt majd a fehérjébe). Majd a keverő rudat alaposan letisztítva felverjük a tojásfehérjét a maradék két evőkanál cukorral. Akkor jó a fehérje, hogy tejszínhab keménységű és az edényt felfordítva se csúszik ki belőle a hab. Azért előbb óvatosan emeljük a tálat nehogy kizuttyanjon belőle, ha tényleg megvizsgáljuk ilyen módon.
Ezután a sárgáját folyamatosan adjuk a fehérjéhez, óvatos mozdulatokkal keverjük míg egyöntetű nem lesz. Majd ekkor gyújtsuk be a sütőt 180 fokra állítva. Sok recept azt írja, hogy már az elkészítés előtt gyújtsuk be. Felesleges mert nem fogunk olyan gyorsan dolgozni és csak üresjáratba fog menni a sütőnk, drága áramot vagy gázt fogyasztva.
Ezután egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt és a kakaóport. Majd óvatos mozdulatokkal a habhoz adjuk, tényleg óvatosan nehogy a hab törjön. Régebben úgy készítettem, hogy a liszthez adtam a habot, de úgy mindíg összetört a hab. Kivajazunk egy 24cm átmérőjű tortaformát és kilisztezzük. Majd a masszát beleöntjük. Ilyenkor már jó forró lehet a sütőnk. Kb. 50-60 percet sütjük, 40 perc körül szoktam először beleszúrni tűvel mert akkor már jó barnának néz ki és megijedek, hogy odaég. Ekkor rászoktam tenni alufóliát a tetejére. Majdnem biztos, hogy egy óra kell a sütéshez. Ne ijedjünk meg ha felpúposodik, mert miután megsült a tészta, borítsuk egy rácsra, hogy a teteje legyen alul, így mire kihűl visszalapul a teteje. Így hagyjuk kihűlésig, ami legalább egy óra. Készen van a csokitorta piskóta alapja.
Csokitorta krémje
Ennél egyszerűbb készítési módszer nincs is, de itt is figyeljük, hogy legalább egy óra a kihűlése, hogy be tudjuk tölteni a piskótába.
Felforraljuk a tejszínt majd az apróra darabolt étcsokival együtt addig forraljuk gyenge tűzön amíg a csoki teljesen felolvad. Nem jó ha látjuk a csoki nagyon apró darabkáit is benne. Ha teljesen kihűlt robotgéppel krémesre verjük. Fontos tudni, hogy a felverés kb 8-10 perc, tehát figyeljük, hogy a robotgépünk bírja és ne gyulladjon fel a kezünkbe 🙂 Szóval amikor elkezdjük számítsunk rá, hogy a harmadik, negyedik percig semmi nem fog történni, ugyhogy ne ijedjünk meg, hogy nem verődik fel. Kitartó munka és biztos sikerül, de azt hiszem ezt kézzel elég nehézkes lenne véghezvinni. Másik szempont, hogy mindegyik csokitortámnál sikerült krémesre verni, tehát nem hiszem, hogy el lehet rontani.
Csokitorta összeállítása
A tésztát miután kivettük a formából 3 részre osztjuk, majd a krém 1/3-1/3 részét betöltjük. A maradék 1/3 részét kívülre és a díszítésre hagyjuk. Lehetőleg valami lapos eszközt használjunk.
Már csak várni kell az elfogyasztásra. A krém mér jobban meg is szilárdul a hűtőben.
Jó étvágyat hozzá!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 93 hozzászólás
Olvasói kommentek:
miss Burg
2011-08-11
helloka
nem tudom hogy mit vcsinaljak en veletlenul kesz tejszinhabot vettem .mit lehet tenni???
Rita
2011-06-20
Krisz72!
Remélem azért sikerült. Okok lehetnek a következők ha nem sikerült: A habtejszín minősége, az étcsoki kakaótartalma, langyosan kezdted felverni. Ezek a fő okok. Valószínű ezek közül lehet valamelyik amiért nem sikerül. A habtejszínnek legalább 30%-osnak kell lenni és a legjobb a zacskós. A dobozos sokáig tarthatósága miatt sem mondható frissnek, míg a zacskósnak hamarabb a lejárati ideje. Későn vettem észre, hogy írtál, talán az lett volna az ötletem, hogy tedd a mélyhűtőbe kicsit amíg úgy igazából lehűl.
Krisz72
2011-06-20
Sziasztok!
Nem áll össze a krém. Min. 30 perce verem, szóval a gép nagyon bírja a strapát, nagy fordulaton is, de mégis folyik az egész. Most mit lehet tenni?:(
Gelei Imre
2011-05-08
Kedves Rita!
" Egyébként miután kisül össze is esik és ha hiszed, ha nem, az állaga is összeesik, nem tartja a formáját. Míg a keményítővel készült is ugyanolyan "buborékos" lesz. "
A "sütőporos" piskóta (és a kevert tésztás sütiknek) a másik titka, hogy nagyon lassan szabad kihűteni! Én úgy szoktam, hogy mikor a tűpróba már jó, akkor elzárom a gázt, és a sütőajtót résnyire nyitva bennhagyom még 5percig a sütőben, hogy nagyon lassan hűljön ki. Utána veszem csak ki a kész piskótát. Így nem fog összeesni. (Egy régi szakácskönyv nyomán!) Nálam bevált.
Üdv Imre
Hajni
2011-05-08
Bocsi, sikerélmény és étcsoki. :)
Hajni
2011-05-08
Szia Rita!
Most találtam ezt a jó kis receptet. Amit nagyon szépen köszönök!
Kipróbáltam, és siker élményem volt, mert ilyen jó tortát még sosem sikerült csinálnom. A krémet kb. 20 percig vertem, kitartó voltam! Ha nem írod oda, hogy sokáig készül akkor biztos hamarabb feladom. Nagyon finom. Annyit változtattunk, hogy egy kanállal több lisztet tettünk és egy kanállal kevesebb étkezési keményítő. Még én sem készítettem étkezési keményítővel piskótát, féltem is tőle, de tökéletes lett.
A krémbe meg egy picit több ét csokit tettünk! :)
Timi
2011-04-17
Nagyon tetszik a recept. Szerintetek a 2 éves keresztfiamnak is ízleni fog? Az étcsoki miatt nem túl kesernyés?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Timi ;)
Panka
2011-04-16
Nekem szuperjól sikerült a krém, kb. 5 perc alatt besűrűsödött. Mondjuk sokáig forraltam a tejszínes csokit, és 80%-os csoki volt... Lehet, hogy ez is számít. Viszont picit még langyos volt, amikor felvertem... Köszi a receptet!
Anna
2011-03-28
Kedves Rita!
Kipróbáltam a csokitorta receptedet és nagyon büszke vagyok a végeredményre. A tésztája szenzációs. A krémet nekem is jó sokáig kellett vernem, már azt hittem nem sikerül, de nagyon fincsi lett, a végeredmény pedig káprázatos, nem hitték el, hogy házi készítésű.
Nagyon köszi a receptet!!!
Piri Erzsi
2011-03-03
Kedves Rita!
Nagyon tetszik a képekkel illusztrált csokitortád, hét
végén lesz a férjem szülinapja, meg fogom sütni
úgy látom ezt nem lehet elrontani.
Köszönöm:
Erzsi
Évi 25
2011-01-07
Szia Rita. Tegnap volt a párom születésnapja, gondoltam sütök egy tortát. Nagyon jól sikerült. Szuper jó a recepted. Még a krém is nagyon jól sikerült. Köszi szépen :-)
Üdv:
Évi
Andi
2010-12-29
Szia Rita!
Hát nekem sem lett tökéletes ez a krém,pedig nagyon jónak tűnt.20 percig is vertem,2 féle robotgéppel is próbálkoztam.
Andi
Rita
2010-11-23
Szia Andrea!
Örülök, hogy neked legalább sikerült, mert sajnos az előtted szólónak nem :(
Üdv
Rita
Rita
2010-11-23
Kedves marchie!
Sajnálom, hogy neked nem sikerült, de mindenki másnak igen. Ez a recept egy igazi cukrász mester oldaláról való. Mégpedig innen: http://www.mitsussek.hu/csokolade-torta-ganache-al-recept . Nekem mindig sikerült. A receptek nem mindig saját szerzemények és csak az elkészítését mutatom be ahogyan én csinálom. A tésztára visszatérve: az igazi piskótát a cukrászok is így készítik, az otthoni házi sütésnél azért kell a sütőpor, hogy biztos legyen benne az ember, hogy felemelkedik a piskóta. Egyébként miután kisül össze is esik és ha hiszed, ha nem, az állaga is összeesik, nem tartja a formáját. Míg a keményítővel készült is ugyanolyan "buborékos" lesz. Ha nem hiszed készítsd el keményítővel is egyszer. De a legismertebb videómegosztó oldalon videót is találsz a piskóta készítésére.
Valamint egy másik érdekesség:
Évek óta készítek habkarikát kisebb nagyobb sikerrel. Mindenféle cukrász oldalt megnéztem én is és pontosan követtem a receptet! Namármost mindenhol úgy írja, hogy főzzünk szirupot. Hát főztem, vártam, kevertem és nem lett borotva kemény a hab. És még írják, hogy ez a cukrászat legegyszerűbben elkészíthető nyalánksága. Legalábbb 50 féle variációt olvastam, míg idén összehoztam számomra az igazit. A lényeg, hogy dehogyis kell szirupot főzni (cukrot vízzel). Ugyanis sose fog kiszáradni mert a cukor mellett vízzel készül. A lényeg, ne add fel. Valami olyan kis hiba lehetett nálad amit mi észre sem veszünk. A cukrászoknak is teljesen természetes ahogyan ők csinálják (lásd habkarika), de nem írják meddig kell főzni a szirupot, meddig kell verni a habnak valót stb... Lehet túl meleg volt a krémed, vagy a csoki rossz minőségű, vagy a tejszín valami utánzat. Nemtudom nem voltam ott, de ilyen kis hibákon is múlhat. Nekem kb. a nyolcadik habkarika sikerült igazán jónak.
Üdv
Rita
Andrea
2010-11-23
Kedves Rita!
Isteni a recepted.Azt mondták,az nem létezik,hogy nem cukrázdából vettem:-)!!!!
Hálásan köszönöm....
Üdv.:Andrea
marchie
2010-11-23
Hát, Kedves Rita, ez a recept... mit is mondjak? 22 perc se volt elég a krémnek:( A tésztát meg ki se próbáltam, mert 3 evőkanál keményítővel nem teszem tönkre a piskótát!!! Amint a képen is látszik, a tésztád nagyon sűrű, nem levegős. Van erre még mit gyúrni, csak szídni tudom magam, hogy ezzel a krémmel szúrtam el a férjem tortáját:(((
Rita
2010-10-29
Meg is néztem, úgy látom első osztályú :)
doki
2010-10-29
Felraktam a receptet a http://www.patacsracvaros.hu lapra. Remélem neked is tetszeni fog. Mégegyszer köszönöm.
doki
2010-10-24
Szia Rita!
No, azért nekem is még NDK-ás a robotgépem, de a Watt-ját nem tudom, mert nincs már meg a doboza. Köszönöm a hozzájárulást, a jövő hétvégén rakom fel, majd nézd meg.
Üdv: doki
Rita
2010-10-23
Szia doki!
Örülök, hogy sikerült azért felverni a krémet. Azt hiszem a gépeknél kell keresni a megoldást. Nekem ugyanis egy 20 évvel ezelőtti lengyel robotgépem van amire az van írva, hogy 200 Watt, de ez kamu lehet, mert az új gépeknél a 650 Wattos teljesítményűt is üti néha :D Örülnék neki, ha feltennéd a receptet!
Üdv
Rita
doki
2010-10-23
Nos, a torta készen lett. Jól néz ki. Majd holnap kóstoljuk meg. De, kedves Rita, neked vagy gyorsabban forog a habverőd, vagy nincs időérzéked, vagy valamit nem jól csináltam. Nekem ugyanis 20 perc kellett, amíg keménnyé vertem a csoki krémet. De jó lett.
szeretném kérni a hozzájárulásodat, -mivel nekünk is van egy honlapunk, ahol "gasztronómiai bűnözés" cím alatt teszünk közzé recepteket,- hogy ezt feltehessem. A recepten semmit nem változtatnék, de mivel én történeteket is írok a recept mellé, más lenne egy kicsit. nem a recept, mert azt hagyom úgy ahogy te megírtad. Nézd meg a www.patacsracvaros.hu lapot, és ha úgy gondolod, hogy jó helyre kerül a recept, akkor válaszolj. Természetesen a forrást megjelöljük, tehát lapod és neved szerepelni fog. Ha, nem, akkor csináltam egy jó tortát és köszönöm.
Üdv: doki
doki
2010-10-23
Kedves Rita! Most sütöm a csokitortádat a fiam születésnapjára. majd megírom, ha kész, nekem hogyan sikerült. A recept csábító.
Üdv: doki
Andi69
2010-10-17
Hétvégén lessz a lánykám 14-éves...Ezt fogom megsütni.Remélem nem rontom el:-)Köszönöm:)
Rita
2010-10-15
Hidd el, ez is nagyon egyszerű, csak kövesd a receptemet. Sütőpor nem kell a tésztába, a tojáshab szépen lazává teszi sütés közben és utána nem esik össze, mert nincs tele levegővel a sütőpor miatt.
Feketeerdő tortámat is próbáld majd ki :)
Kinga
2010-10-15
szuper!! ezt is kipróbálom :))
örülök, h megtaláltam az oldalad :)