Villus első születésnapja alkalmából igaz katicás csokitortát kapott, de mivel szerencsére két mamája van vagyis mindkét szülő részéről vannak nagyszülők, ezért nem tudtuk egyszerre ünnepelni a szülinapját, így ebből kifolyólag készítettem a másik mamáékhoz egy szuper csokitortát. Szerintem nagyon egyszerű és könnyű elkészíteni. Lássuk hogyan készült…

Először is le kell szögeznem, hogy egyszerűnek egyszerű, de mivel mindennek ki kell hűlnie és úgy dolgozni vele, így meghosszabbodik az elkészítési ideje. Ezeket a “kihűlési” időket egyéb előkészítési munkákkal tölthetjük fel, mert nyilván azért készítünk tortát mert vendégsereget várunk. Az étcsoki miatt kellemesen keserű, gyerekeknek nem biztos, hogy nagyon ízlik. Unokahúgom nincs nagyon oda érte, de a felnőtt rokonságnál nagy sikert aratott. Többször készítettem már, így szinte teljesen kiküszöböltem azt, hogy el lehessen rontani 🙂

Csokitorta hozzávalói:

– 7 egész tojás
– 4 evőkanál sima liszt
– 3 evőkanál étkezési keményítő
– 7 evőkanál kristály cukor
– 2 evőkanál kakaópor ( sima, nem cukrozott keserű kakaópor)
– 5 dl habtejszín
– 130g jó minőségű étcsoki
– robotgép elengedhetetlen

Csokitorta alapja

Tojásokat szétválasztjuk, a sárgájában fehéredésig keverjük az 5 evőkanál cukrot ( kettőt majd a fehérjébe). Majd a keverő rudat alaposan letisztítva felverjük a tojásfehérjét a maradék két evőkanál cukorral. Akkor jó a fehérje, hogy tejszínhab keménységű és az edényt felfordítva se csúszik ki belőle a hab. Azért előbb óvatosan emeljük a tálat nehogy kizuttyanjon belőle, ha tényleg megvizsgáljuk ilyen módon.

tojások

felverés

fehéredésig

tojás fehérje

próba

Ezután a sárgáját folyamatosan adjuk a fehérjéhez, óvatos mozdulatokkal keverjük míg egyöntetű nem lesz. Majd ekkor gyújtsuk be a sütőt 180 fokra állítva. Sok recept azt írja, hogy már az elkészítés előtt gyújtsuk be. Felesleges mert nem fogunk olyan gyorsan dolgozni és csak üresjáratba fog menni a sütőnk, drága áramot vagy gázt fogyasztva.

sargája a fehérjével

kész a massza

Ezután egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt és a kakaóport. Majd óvatos mozdulatokkal a habhoz adjuk, tényleg óvatosan nehogy a hab törjön. Régebben úgy készítettem, hogy a liszthez adtam a habot, de úgy mindíg összetört a hab. Kivajazunk egy 24cm átmérőjű tortaformát és kilisztezzük. Majd a masszát beleöntjük. Ilyenkor már jó forró lehet a sütőnk. Kb. 50-60 percet sütjük, 40 perc körül szoktam először beleszúrni tűvel mert akkor már jó barnának néz ki és megijedek, hogy odaég. Ekkor rászoktam tenni alufóliát a tetejére. Majdnem biztos, hogy egy óra kell a sütéshez. Ne ijedjünk meg ha felpúposodik, mert miután megsült a tészta, borítsuk egy rácsra, hogy a teteje legyen alul, így mire kihűl visszalapul a teteje. Így hagyjuk kihűlésig, ami legalább egy óra. Készen van a csokitorta piskóta alapja.

hozzá a lisztes keverék

készen a massza, egyöntetű

tortaformában

lefordítva

Csokitorta krémje

Ennél egyszerűbb készítési módszer nincs is, de itt is figyeljük, hogy legalább egy óra a kihűlése, hogy be tudjuk tölteni a piskótába.

Felforraljuk a tejszínt majd az apróra darabolt étcsokival együtt addig forraljuk gyenge tűzön amíg a csoki teljesen felolvad. Nem jó ha látjuk a csoki nagyon apró darabkáit is benne. Ha teljesen kihűlt robotgéppel krémesre verjük. Fontos tudni, hogy a felverés kb 8-10 perc, tehát figyeljük, hogy a robotgépünk bírja és ne gyulladjon fel a kezünkbe 🙂 Szóval amikor elkezdjük számítsunk rá, hogy a harmadik, negyedik percig semmi nem fog történni, ugyhogy ne ijedjünk meg, hogy nem verődik fel. Kitartó munka és biztos sikerül, de azt hiszem ezt kézzel elég nehézkes lenne véghezvinni. Másik szempont, hogy mindegyik csokitortámnál sikerült krémesre verni, tehát nem hiszem, hogy el lehet rontani.

fontos a csoki minősége! minimum 60% legyen a kakaótartalom

tejszín a csokival

kihűlésre várva

krém

ilyen legyen az állaga

Csokitorta összeállítása

A tésztát miután kivettük a formából 3 részre osztjuk, majd a krém 1/3-1/3 részét betöltjük. A maradék 1/3 részét kívülre és a díszítésre hagyjuk. Lehetőleg valami lapos eszközt használjunk.

kihűlt tészta visstafordítva

3 részre vágás

megtöltve

csokitorta egy kis cukormázzal, de nem szükséges hozzá

Már csak várni kell az elfogyasztásra. A krém mér jobban meg is szilárdul a hűtőben.

Jó étvágyat hozzá!