sajttekercs

Mit is készítsünk ha vendégsereg érkezik hozzánk? Hát hidegtálat, ennél egyszerűbb és mutatósabb nincs is. Ne szenvedjünk mindenféle sült hússal órákig, ennyi idő alatt el is tudjuk készíteni a hidegtálunkat. Ráadásul több féle, mindenki íze szerint válogathat. Jah, és előzőnap el lehet készíteni, nem kell frissibe tálalni. Nézzük is mit tegyünk rá!

Miből álljon a hidegtálunk?

Kezdetnek tudni kéne hányan jönnek. Én kb. 10-11 főre számítottam, de szerintem el is fog fogyni. Ne feledjük ha szép a tálalás kívánatosabb az étel.

Tippek a hidegtálhoz: sajt tekercs, sonka tekercs, kőrözött, mozzarella paradicsommal, tojáskrém, sajtroló, főtt sonka, főtt tojás.

Sajt tekercs

A sajttekercset régebbi cikkemben olvashatjátok, de feltaláltam a sajt olvasztásához egy egyszerűbb megoldást! Mikróban! 5-8 perc alatt készen van, így tényleg nagyon leegyszerűsödött az elkészítés és nem lehet elrontani. Egy jénai tál tetejébe feldaraboltam kisebb részekre a sajtot és a legmagasabb fokozaton 5-8 perc alatt megolvasztottam, közben egyszer kivettem megkeverni. A receptet régebbi cikkemben megtaláljátok.

sajt tekercs

sajt tekercs

Sonka tekercs

Hozzávalók:
– 8 szelet gépsonka
– 2 henger 10dkg-os camping krémsajt natúr
– 10 dkg ecetes torma (üveges csemege)
– 1 nagy reszelt alma
– só, bors

A krémsajtot habosra keverjük a tormával, almával, sóval, borssal. Ezzel betöltjük a sonka szeleteket és feltekerjük őket. Kis krémet félretehetünk és akkor a végeit is be tudjuk díszíteni.

sonka tekercs

sonka tekercs

Kőrözött

Hozzávalók:
– 20 dkg tehén túró
– 10-15 dkg bryndza (juhtúró)
– fél fej hagyma
– 1 tk. pirospaprika
– só
– 1 ek. tejföl (sokan nem tesznek hozzá)
– 1 kk. mustár
– örölt kömény

Ezeket jól összedolgozzuk. Behűtjük. A tejföl lazításra nagyon jó.

kőrözöttes tál

kőrözöttes tál

Mozzarella paradicsommal

Díszítésnek és helykitöltésnek is nagyon jó, a mozzarellát és a paradicsomot is karikára vágjuk, így tesszük a tálra.

Tojáskrém

Hozzávalók:
– 6 főtt tojás
– kis fej hagyma
– 1 tk. mustár
– 2 ek. majonéz
– 15 dkg margarin vagy vaj
– fél csokor petrezselyem

A főtt tojásokat lereszelem, felaprítom és a többi hozzávalóval elkeverem.

tojáskrém

tojáskrém

Főtt kötözött sonka

Bevallom mielőtt elkészítettem volna utána néztem a neten, hogy kuktában mennyi ideig főzzem. Sehol nem találtam időt. Régi szakácskönyvemet elővéve rátaláltam a megoldásra. Kuktában 20 percig kell főzni miután takarékra tettük a lángot. Nagyon finom és porhanyós lett. Szeretek kuktába főzni, nemcsak azért mert gyorsabban készen van, hanem szaftosabb is marad a hús. Olyan húsfélét amit úgy szeretnénk főzni, hogy teljesen szétfőjön nem alkalmas kuktában való főzéshez.

Sajt roló

Nem kell mást tennünk mint szeletelt sajtot venni és a kész kőrözöttel megtölteni mint a sonka tekercset.

Főtt tojás

A tojásokat feltesszük főni annyi vízben hogy ellepje őket, majd forrástól számított 10 percig főzzük. Ha levettük a tűzről cseréljük le a vizet hidegre és ebben hagyjuk állni. Többször cseréljünk vizet, így könnyen leválik a héja majd.

Díszítés

Fantáziánkra van bízva hogyan díszítsünk. Uborkával, paradicsommal, olivabogyóval, lilahagymával és petrezselyemmel díszítettem.

hidegtál

hidegtál

hidegtál2

hidegtál2

Na és persze Villő lányom simán beletenyerelt volna ha nem figyelünk 🙂

kukucs

kukucs

Desszertnek is nagyon jó a Torockói kalács. Viszont holnap madártejet készítek, receptjét megtaláljátok majd a következő napokban a honlapomon.