Érik az uborka, paprika, paradicsom. Mit csináljunk, hogy télire is legyen belőle finomság? Hát savanyúságot! Receptemmel olyan finom savanyúságot tudunk otthon csinálni, mintha a sarki boltban vettük volna meg. Először féltem neki állni, mert ettem már házi savanyúságot és nagyon nem ízlett. A szomszédban Piri néni kérdezte, hogy maradt neki nagy uborkája nem kell-e, mert az eső miatt nem tudta leszedni és megnőttek, de ezért nem akarja kidobni. Felhívtam hát barátnőmet négy házzal arrébb, mit csináljak az ubikkal, mert én sem akarom kidobni, mivel semmit nem dobunk ki. Tyúkok is alig kapnak néha valami finomat 🙂 Mit és hogyan csináljunk?

Első próbálkozásom után amit Piri néni ubijából készítettem, elkezdtem a nagy savanyúság eltevést télire. Persze kinek nagy kinek kicsi, nekem két óra volt, pedig siettem, mert fodrászhoz is kellett menni, meg amúgy is nem szeretek tökölni semmin a konyhába. Szerdán kimentünk a Monori piacra, vettem három kiló cuki kis csemege ubinak valót, két kiló almapaprikát és egy kiló kis dinnyét. Jó akinek a kertben megteremnek ezek, főleg az ubi, de nekem nincs, viszont a piaciból lesz nekem házi savanyú. Valami legyen már házi ha az alapanyag nem éppen annak mondható. Kezdjük a befőzést.

Ehhez a mennyiséghez dupla adag lét készítettem( felét is lehet, ugyan olyan lesz) ami a következőkből áll:

– 6 liter víz, amit kezdhetünk is felforralni már az elején
– 1 liter 10%-os ecet
– 60 dkg cukor
– 20 dkg só (15 csapott evőkanál kb.)
– 2 kk. szódabikarbóna
– 2 kk. borkénpor( mezőgazdasági boltokban, de lehet már kapni szezonálisan elég sok helyen ilyenkor)
– 2 kk. szalicil
– + fél kk. szalicil az üvegek tetejére (egy zacskó elég lesz)
– mustármag
– koriander
– egész bors? akár az is, ízlések dolga

Egy jó nagy műanyag edénybe tegyük bele az ecetet, cukrot, sót, szódabikarbónát, borkénport, szalicilt. Ne ijedjünk meg a szódabikarbóna után nagy habzásba kezd a kotyvalék. Oldjuk fel teljesen a hozzávalókat, a szalicilt is! Rásegíthetünk a felforralt vízből egy kicsit. Majd szépen lassan kezdjük hozzáadagolni a forróvizet. Ezzel készen is van az alaplevünk.

Zöldségeinket alaposan tisztítsuk meg, de NE sikáljuk, Ne körömkefézzük, hanem erősen a kezünkkel dörzsölgessük, ez éppen elég lesz és így nem sérülnek. Ezután tisztára mosott üvegekbe kezdjük el belepakolni a hozzávalókat. Fantáziánkra van bízva, hogy az üvegekbe, hogyan keverjük a savanyúnak való zöldséget. Az almapaprikát vágjuk ketté nyugodtan, de az ubi és a dinnye egybe menjen bele. Ezután ha jól megtöltöttük az üvegeket, minden üvegre tegyünk fél kávéskanál mustármagot és fél kávéskanál koriandert. Főleg az ubinak jó ez a kettő, az almapaprikára tehetünk egész borsot. Ha kicsit csípősen szeretjük a savanyút, tegyünk mindegyikbe egy-egy erős paprikát.

üvegekben

üvegekben

Ezután merjünk mindegyikbe a léből, hogy tele legyen csurig szinte. Az almapaprikánál rázogassuk az üveget, hogy a levegő kijöjjön az üvegből. Ezután mindegyik tetejére tegyünk még egy késhegyni szalicilt, majd zárjuk le fóliával és tetővel, vagy gumival szorítsuk le az üveg száját. Kb. 4 hét múlva fogyaszthatunk is a savanyúságunkból. Isteni finom lesz!

kész a savanyú

kész a savanyú

vegyes savanyú

vegyes savanyú

ubival, dinnyével és paprikával

ubival, dinnyével és paprikával

Nos? Hogyan ízlik?