Megjött az első kritika is a hozzászólásokban, így nem mertem írni, hogy a recept tuti, de ötször csináltam meg egymás után. Bátran mondhatom, hogy legalább 90%-os a recept, bár figyeltem minden mozdulatomat és bizony el lehet rontani több helyen is. Talán kis konyhai gyakorlat is szükséges hozzá. Mondjuk az elég érdekes, hogy a cukrász mesterség egyik legkönnyebben elkészíthető “süteményének” mondják.

Tavaly sikerült eddig a legjobban, de idény viszont tökéletes lett. Legalább ötven receptet néztem végig a neten mire kialakítottam a számomra tökéleteset. A készítésénél majd hozzá is írom a megjegyzéseket, miért így-úgy csináltam inkább. A beiglihez csak tojássárgája kell, ehhez viszont csak tojásfehérje, így nem megy veszendőbe a tojás fele. Csöröge fánk mellé készítettem idén először.

kerek habkarika

kerek habkarika

szív alakú "habkarika"

szív alakú "habkarika"

Habkarika készítése

Hozzávalók:

– tojásfehérje ( mindegy mennyi, mert…)
– 3x annyi átszitált porcukor, mint amennyi a tojásfehérje súlya ( hát ezért mindegy mennyi a fehérje)
– díszítő cukrok, egyebek
– baromira erős robotgép
– lehetőleg fém habüst ( gőz fölé tesszük majd)

Elkészítése:

Lemértem a tojásfehérjét, majd átszitáltam a 3x annyi porcukrot. A tojásfehérjét keményre felvertem, majd egybe belezúdítottam a porcukrot. Összekevertem. Jó nyúlós, édes kulimászt kapunk. Ekkor még nem tettük gőz fölé (sok helyen itt már írta, hogy úgy verjük fel). Most viszont gőz fölé tesszük a habüstünket és addig verjük a robotgéppel amíg kemény habot nem kapunk. Jó sokáig! Már melegedett a robotgépem. Ekkor még mindig gőz fölött van. Egyébként akkor kezd jó lenni, ha megkóstoljuk a kulimászt és langyos, valamint nem érződik annyira a cukornak a porszemcséi. Azért kell gőz fölött verni, hogy valamennyire elolvadjon a cukor. Viszont sok helyen azt írja, hogy addig verjük amíg szinte ki nem hűl. Nah, ekkor biztos felrobbanna a robotgépem, mert nem kevés idő mire kihűl. Így a következőt csináltam amikor már szinte kész volt a cuccos. A lábosban kicseréltem a forró vizet ami a gőzt adta eddig és hideg vízre cseréltem, hogy az üst alja beleérjen.( Fontos, hogy a gőz fölött az nem a forró vízbe állítást jelenti, tehát ne érjen a forró vízbe az üstünk). Így további verés mellett rohamtempóban kezdett hűlni a kulimász és pluszba rászilárdult is. Annyira szilárd lett, hogy a késsel átvágtam a habot és nem folyt össze utána a nyom. Nyomózsákba tegyük és formáljunk karikát, de lehet fenyőfát, szívet, csillagot is. Fantáziánkra bízva. Végül is miért csak karika lógjon a fán, nem? Színeset is készíthetünk ételfestékkel. A rózsaszínhez málnapirosat használtam, de nagyon keveset, ugyanis picit hígítja a habot és a szárításnál ez veszély faktor lehet. Nekem se száradtak annyira meg a színesek, míg ugyanabból a masszából a fehérek vagyis az alap színűek, teljesen kiszáradtak.

50 fokon szárítsuk 2,5 órát résnyire kitámasztott sütőajtónál.

habkarikák

habkarikák

unokahúgom díszíti

unokahúgom díszíti

díszítés

díszítés

Ahol el lehet rontani:

– nem vertük elég keményre a habot mielőtt beletettük a cukrot. Ez nagyon fontos a habbuborékok miatt, hogy teljesen felverődjön, mert a szerkezet nem lesz levegős.
– nyúlós maradt a cuccos. Nem vertük keményre a cukorral együtt. Fontos szempont, mert elfolyik a karikánk, ha formázzuk.
– FONTOS! Meleg, langyos kulimásszal ne kezdjünk formázni, csak ha kihűtöttük teljesen. Ha már jó a massza, de nem hűlt ki a vizben állva teljesen, hagyjuk állni pár percet, míg kihűl, addig ne verjük ( ha már úgy is kész)
– ha mégsem száradt ki a habkarikánk a száradási idő végére, tegyük a radiátorra óvatosan és talán napokon belül kiszárad.

mindenféle forma és díszítés

mindenféle forma és díszítés

színek és formák

színek és formák

fantáziadús

fantáziadús

Azt hiszem ezeknél a pontoknál lehet elrontani. A másik amit néztem a neten, hogy cukor szirupot főznek. Nem ajánlom, mert: A cukorhoz víz kell és ha nem tudjuk pontosan megállapítani a cukorszirup sűrűségét sok víz marad benne és ezer százalékig nem párolog el a szárítás során (jártam így). Valamint, a forró sziruptól forró lesz a habunk is és én nem tudtam eléggé keményre verni hosszú idő után sem 🙁 Persze próbálkozni lehet, mindenkinek szíve joga melyik receptet próbálja ki. Azért ha valaki az enyémet próbálja referáljon!