Megjött az első kritika is a hozzászólásokban, így nem mertem írni, hogy a recept tuti, de ötször csináltam meg egymás után. Bátran mondhatom, hogy legalább 90%-os a recept, bár figyeltem minden mozdulatomat és bizony el lehet rontani több helyen is. Talán kis konyhai gyakorlat is szükséges hozzá. Mondjuk az elég érdekes, hogy a cukrász mesterség egyik legkönnyebben elkészíthető “süteményének” mondják.
Tavaly sikerült eddig a legjobban, de idény viszont tökéletes lett. Legalább ötven receptet néztem végig a neten mire kialakítottam a számomra tökéleteset. A készítésénél majd hozzá is írom a megjegyzéseket, miért így-úgy csináltam inkább. A beiglihez csak tojássárgája kell, ehhez viszont csak tojásfehérje, így nem megy veszendőbe a tojás fele. Csöröge fánk mellé készítettem idén először.
Habkarika készítése
Hozzávalók:
– tojásfehérje ( mindegy mennyi, mert…)
– 3x annyi átszitált porcukor, mint amennyi a tojásfehérje súlya ( hát ezért mindegy mennyi a fehérje)
– díszítő cukrok, egyebek
– baromira erős robotgép
– lehetőleg fém habüst ( gőz fölé tesszük majd)
Elkészítése:
Lemértem a tojásfehérjét, majd átszitáltam a 3x annyi porcukrot. A tojásfehérjét keményre felvertem, majd egybe belezúdítottam a porcukrot. Összekevertem. Jó nyúlós, édes kulimászt kapunk. Ekkor még nem tettük gőz fölé (sok helyen itt már írta, hogy úgy verjük fel). Most viszont gőz fölé tesszük a habüstünket és addig verjük a robotgéppel amíg kemény habot nem kapunk. Jó sokáig! Már melegedett a robotgépem. Ekkor még mindig gőz fölött van. Egyébként akkor kezd jó lenni, ha megkóstoljuk a kulimászt és langyos, valamint nem érződik annyira a cukornak a porszemcséi. Azért kell gőz fölött verni, hogy valamennyire elolvadjon a cukor. Viszont sok helyen azt írja, hogy addig verjük amíg szinte ki nem hűl. Nah, ekkor biztos felrobbanna a robotgépem, mert nem kevés idő mire kihűl. Így a következőt csináltam amikor már szinte kész volt a cuccos. A lábosban kicseréltem a forró vizet ami a gőzt adta eddig és hideg vízre cseréltem, hogy az üst alja beleérjen.( Fontos, hogy a gőz fölött az nem a forró vízbe állítást jelenti, tehát ne érjen a forró vízbe az üstünk). Így további verés mellett rohamtempóban kezdett hűlni a kulimász és pluszba rászilárdult is. Annyira szilárd lett, hogy a késsel átvágtam a habot és nem folyt össze utána a nyom. Nyomózsákba tegyük és formáljunk karikát, de lehet fenyőfát, szívet, csillagot is. Fantáziánkra bízva. Végül is miért csak karika lógjon a fán, nem? Színeset is készíthetünk ételfestékkel. A rózsaszínhez málnapirosat használtam, de nagyon keveset, ugyanis picit hígítja a habot és a szárításnál ez veszély faktor lehet. Nekem se száradtak annyira meg a színesek, míg ugyanabból a masszából a fehérek vagyis az alap színűek, teljesen kiszáradtak.
50 fokon szárítsuk 2,5 órát résnyire kitámasztott sütőajtónál.
Ahol el lehet rontani:
– nem vertük elég keményre a habot mielőtt beletettük a cukrot. Ez nagyon fontos a habbuborékok miatt, hogy teljesen felverődjön, mert a szerkezet nem lesz levegős.
– nyúlós maradt a cuccos. Nem vertük keményre a cukorral együtt. Fontos szempont, mert elfolyik a karikánk, ha formázzuk.
– FONTOS! Meleg, langyos kulimásszal ne kezdjünk formázni, csak ha kihűtöttük teljesen. Ha már jó a massza, de nem hűlt ki a vizben állva teljesen, hagyjuk állni pár percet, míg kihűl, addig ne verjük ( ha már úgy is kész)
– ha mégsem száradt ki a habkarikánk a száradási idő végére, tegyük a radiátorra óvatosan és talán napokon belül kiszárad.
Azt hiszem ezeknél a pontoknál lehet elrontani. A másik amit néztem a neten, hogy cukor szirupot főznek. Nem ajánlom, mert: A cukorhoz víz kell és ha nem tudjuk pontosan megállapítani a cukorszirup sűrűségét sok víz marad benne és ezer százalékig nem párolog el a szárítás során (jártam így). Valamint, a forró sziruptól forró lesz a habunk is és én nem tudtam eléggé keményre verni hosszú idő után sem 🙁 Persze próbálkozni lehet, mindenkinek szíve joga melyik receptet próbálja ki. Azért ha valaki az enyémet próbálja referáljon!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 25 hozzászólás
Olvasói kommentek:
Marosán Éva
2015-06-05
Rita, megmentetted a napomat. Ennél jobb habcsók receptet nem lehet találni sehol. Tökéletesen sikerült elsőre. Köszönöm.
Eszter
2015-05-07
Kedves Rita!
Megcsináltam a habcsókokat, pontosan követve az utasításokat. Élmény volt dolgozni a tojással, a gőz fölött gyönyörű textúrát kapott!
80 fokos sütőbe tettem bele, egy kiskanállal kitámasztottam az ajtót. Kb. 30 perc után, ahogy a habcsókok elkezdtek száradni, elkezdtek színesedni. Valahol a halványsárga és a halvány fogkrémzöld árnyalat között vannak. Pedig amikor betettem őket a sütőbe, hófehérek voltak, hibátlanok!
Hangsúlyozom: nem barnultak, nem túlsültek!
Meg tudod mondani, mi lehet ennek az oka?
(Díszítésre ugyanolyan Oetker gyöngyöket-szívecskéket használtam, mint Te, de nem zöldet.)
Köszönöm a válaszodat!
Rita
2013-12-20
Szia!
Sajnos nem tudom, elvileg nem tudod túlverni ez nem tejszín ami darabos lesz. Talán a tojás minősége nem az igazi. Valószínű azért lett jobb az ételfestékes, mert javított az állagán.
Üdv,
Rita
Flo
2013-12-20
Kedves Rita,
nekem a hab annyira kemény lett, hogy amikor zsákba tettem, nem simafelületű lett, hanem buborékos, olyan, mintha összetört volna a hab. Mit ronthattam el?
Amihez tettem ételfestéket (ugyanaz az adag), az jól néz ki.
Lili
2013-12-03
nem is tudom hanyszor probalkoztam a habcsok sutessel, de mindig folyos maradt...EDDIG! itt ujjongok magamban, hogy ilyen gyonyorusegesre sikerult most vegre!!! ezerkoszi a receptert :)
Cs-PZs
2012-12-17
Kipróbáltam!!! Sikerült!!!!!!!!!!!!!! :D Köszönöm a receptet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D :D :D :D
Kornélia
2012-12-16
Egyetlen egy dolog még! Nekem semmi esélyem radiátorra tenni, hogy kiszáradjon, ugyanis Ausztráliában élek,ahol nincsenek fűtőtestek,legalábbis Sydneyben nincs! :)
Kornélia
2012-12-16
Bocs, most látom miket félre irt azt iPhone,elég idegesítő !
Szóval de aggódom ki fog e rendesen száradni amit ma csináltam,kicsit folyós lett. :(
És legkeveréses sütőt csukva hagyjuk szerinted is? Hisz az pont azért van,hogy elkeveri a gőzt! :)
Kornélia
2012-12-16
Pont ma csináltam a kisfiammal, se aggódom
ki fog e száradni,nem a te receptedet használtam,
mert utána találtam rá. Ki fogom próbálni! A légkeveredés
sütőt viszont nem kell nyitva hagyni résre sem,ugye? Köszi
Rita
2012-02-24
Szia!
Nem használok édesítőszert, nem tudom megmondani. Folyékony állagúval biztos nem fog sikerülni, mert a cukor hozzájárul a tömegéhez és az állagához. Talán ha szőlőcukrot vagy hasonlót használsz. A cukrosok a gyógyszertárban szerzik be a Szacharóz-t vagy mit, igaz drága, de lehet azzal sikerül. Talán egy próbát megér, ha nagyon szeretnéd elkészíteni:)
Üdv.
Rita
blondevilke
2012-02-22
Szia! Nagyon szuper ez a recept. De érdekelne, hogy cukor helyett édesítőszerrel szerinted hogy álljak neki? Ugyanígy, vagy szerinted változtassak valamin?
Köszi
Timi
N. Kriszta
2011-12-23
Gyönyörűek a képek, elolvastam a leírást, és csak bámulok...Én rém egyszerűen készítem évről-évre a habcsókot, soha nem rontottam el. Semmi hűtés, meg összeesés, meg ilyesmi...
szóval:
ahány tojásfehérje annyiszor 10 deka porcukor (nálam a fél kilós zacsi cukor+5 tojásfehérje az egyszeri adag, az épp 2 sütőtepsinyi mennyiség.
EGYSZERRE beleöntöm a két dolgot a nagy fémtálba, és elkezdem gőz felett verni. Addig kell csinálom, (kb.6-8 perc) amíg a robotgép által keltett hullámok már nem folynak össze, vagyis keményen megmaradnak a kirajzolt mintázatok, ekkor ugyanis a kinyomott cucc sem fog már elfolyni. Azon melegében, ahogy van, megy a kinyomózsákba, majd a sütőbe. Nem szoktam 80 foknál melegebbre tenni, de jó sokáig otthagyom 2 órát tuti.
Ennyi:)
Rucsek
2011-12-17
Szia Rita!
Köszönöm a receptet, mindent az általad leírtak szerint csináltam. Szinte tökéletes lett!
Legközelebb a szirupos változatot is ki fogom próbálni.
Boldog Újévet Kívánok!
Klári
Rita
2011-02-13
Persze, hogy nem baj, hogy írtad a receptet!
Nekem viszont a szirupos főzések nem jöttek be, mert az "éppen ellepi" elég tág fogalom számomra:) Főleg a forró szirupba nyúlkálni.
Üdv
Rita
konczy
2011-02-10
Szia Rita!
Nekem egy ennél könnyebben elkészíthető receptem van habcsókra, talán nem ennyire macerás a robotgép rész...
Én mindig ezt csinálom, eddig még nem sikerült elrontanom...
tojásfehérjénként kell hozzá 12 dkg kristálycukor. A cukrot lábasba tesszük, és kevés vízzel felengedjük, úgy, hogy egy kicsit ellepje. Felfőzzük szirupnak. Akkor jó, ha langyos vízbe cseppentve nem oldódik fel, amíg leér a víz aljára, hanem egyben marad, vagy ha bírja az ujjunk a forrót, úgy is kipróbálhatjuk, hogy egy cseppnyit kiveszünk a hüvelyk és mutatóujjunk közé, és ha nyitogatás közben cukorszálak keletkeznek a két ujjunk között, megérett a szirup a kitöltögetésre. Míg a szirup készül, fel kell verni a tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá. a habot a legegyszerűbb akkor elkezdeni felverni, amikor már majdnem kész a szirup. A szirupot FORRÓN és LASSAN kell a fehérjéhez keverni, úgy, hogy közben folyamatosan verjük a fehérjét. Akár addig is lehet ezután verni, amíg ki nem hűl, de akkor a nyomózsákból nehéz lesz kinyomni, mert darabossá válik.
Formázás után ezt is nyugodtan díszíthetjük, és általában egy éjszaka alatt kiszárad szobahőmérsékleten is.
Remélem, nem gond, hogy írtam én is egy receptet, de nekem még egyszer sem váltak be a gőz fölött felverős habcsók-receptek.
Szép napot!
konczy
Zsuzsa
2010-12-31
Bar az enyem sikerult volna igy. Sajnos keson talaltam meg a receptedet es en mar 30 eve nem sutottem habcsokot. Koszonom a receptet, beletettem az oldaladat a Blogom-ba ket habcsok kepeddel egyutt.
B.U.E.K.
Rita
2010-12-27
Szia Kaoka!
Legkisebbre vedd a gáz sütőt, egyes fokozatra. Miért melegítene akkor ezerrel? Lehet azt is szabályozni. A nyitott ajtó nagyon fontos, hogy a nedvesség el tudjon párologni.
Kaoka
2010-12-27
Köszönöm a receptet, biztos ki fogom próbálom. :)
Ami miatt aggódok, hogy a nyitott sütőajtónál, elkezd ezerrel melegíteni a sütőben a gáz. Gondolom csak villany sütőnél lehet, a kitámasztást alkalmazni.
Rita
2010-12-25
Örülök, hogy eddig mindenkinek sikerült! Kellemes Karácsonyi Ünnepet Mindenkinek!
Maimoni
2010-12-25
Szia! Nagyon köszi a receptet, tökéletes lett az eredmény!!!
An-ka
2010-12-25
Szerintem is ez a jobb recept mint a cukorszirupos!
Könnyű egyszerű és igazán szép!
Rita
2010-12-22
Hogy sikerült?
Livi
2010-12-21
Megmentetted a napomat, köszönöm. Két sikertelen próbálkozás után (2 különböző recept) már épp feladni készültem, amikor megtaláltam a receptedet és már olvasás közben tudtam, hogy ez lesz a nyerő.
Hálám örökké üldözzön :)
Békés karácsonyi ünnepeket!
márta
2010-12-12
tuti volt a recept nagyon jol sikerült.
Bogex
2010-11-30
Jól nézz ki, ha lesz idő én is megcsinálom, bár nálunk senki nem eszi, csak dísznek lesz a fára meg max. ajándékba.