Lassan kezdenek az évelő virágok is virágba borulni. Miután egynyári palántáinkat elültettük a helyére, érdemes az évelő virágokkal is kicsit többet foglalkozni. Ebben a fejezetben bemutatok ismét pár évelő virágot amik kicsit nagyobbacskák és ezáltal nagyobb helyet is foglalnak.

Egyik legismertebb virág, ami minden árokszélen megtalálható vidéken, de láttam már Budapesti járda mentén is a Sásliliomot, majd következő virágom az Árnyliliom lesz, aztán bemutatom a mindenki által ismert Íriszt és a Kék iringót.

A Sásliliomról bővebben, latin nevén Hemerocallis arborescens

Fényigény: napos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető
Öntözésük: gyakorlatilag a természetre kell bíznunk
Talaj: szeretik a tápdús talajt, de enélkül is jól fejlődnek.
Hőmérséklet: Szinte mindent kibírnak

Rendkívül fajtagazdag nemzetség, számtalan fajtáját világszerte gyűjteményes kertekben gyűjtik. Bokros növésű, koloncos gyökérzetű évelők, szálas, tőálló, lazán elhajló, különböző szélességű levelekkel. A virágok tölcsér alakúak, a tőkocsányon legyező virágzatban nyílnak. Méretük nagyon változó és fajtánként eltérő. A legelterjedtebb a narancs színű fajtája. Koloncos gyökérzetük miatt könnyen szaporíthatóak, utána szinte ki sem lehet írtani a helyéről. Kifejezetten szárazságtűrők.

Sásliliom

Az Árnyliliom más néven a Hosta hibridek

Fényigénye: szűrt árnyékba való növény
Öntözése: rendszeres öntözés mellett a legszebbek (mi nem öntözzük, csak a természetre hagyjuk)
Talaj: humuszos, jó vízáteresztő
Hőmérséklet: melegkedvelőek, védett helyre valók

Kelet-Ázsiából, Japánból származó, jobbára csak fajtáival ültetett, jellemzően 25-80 cm magas, bokros tövű, húsos gyöktörzsű, erőteljes növekedésű évelő.  A tőálló levelek zöldek vagy tarkák, vannak fehér csíkos fajtái is. Tölcséres, fürtben álló lilás, fehér vagy ibolyakék virágait a nyáron hozza. Az árnyliliomok nemzetsége rendkívül fajtagazdag, számtalan fajtájukat ismerjük, melyek leginkább gyűjtők útján szerezhetők be, bár a dísznövénykertészek is egyre jobban kezdik felismerni a bennük rejlő lehetőséget, így ma már a kereskedelemben is több fajta kapható.

Árnyliliom

Az Íriszt mindenki ismeri

Fényigény: napos helyet kedveli
Öntözés: mérsékelt víz, de nem igényel odafigyelést
Talaj: nem igényel semmi különlegeset
Hőmérséklet: meleg kedvelő

Az Íriszek 10-100 cm-es méretű dekoratív növénykülönlegességek. Számtalan hagymás, gumós, rizómás fajtáját ültetik világszerte. Levelei egyszínű zöldek vagy sárgával csíkozottak, keskeny kard alakúak, a virágszár elegánsan emelkedik a levelek fölé. Ültethetjük sziklakertbe, árokpartra, egyes fajtáit a vízbe is. Virágkötészetileg is felhasználhatóak, de inkább a nemesebb kisebb virágú fajták.

Írisz, nőszirom

A Kék iringót nem mindenki szereti

Fényigénye: tűző napra ültessük
Öntözése: szárazságtűrő
Talaj: a jó vízáteresztő talajokat szereti
hőmérséklet: melegkedvelő

Ennek az évelő, 80-100 cm magas növénynek a vad fajtája nálunk az ártéri réteken vadon is él. Szárai mereven felálló, levelei osztottak. Igénytelen növény, mely a tápanyagban szegényebb talajokon is megél. Elég szúrós növény, de virágkötészetben gyakran használt alapanyag.

Kék iringó

Következő cikkem még nem tudom miről fog szólni, majd még kitalálom a nagy kertészkedés közben 🙂