Írtam az elmúlt hetekben az egynyári virágokról, de nem szabad elfelejteni azokat a virágokat sem amelyek több éven keresztül ugyanazon a helyen virítanak és esetleg illatoznak is. Megpróbálom szintén kategóriákba foglalni az évelő virágokat, leginkább szintén a fényigényük alapján.

Alacsony növésű, leginkább félárnyékot szerető évelő virágok

Kiválasztottam mint már megszokhattátok 5 virágot és ezeket fogom bemutatni, öntözésük, hőmérsékleti  és fényigény valamint talaj igényeik szerint. Következő növényeket választottam a tudás táramból 🙂 : Sarkantyúvirág ( Tropaeolum majus),  Mohalevelű kőtörőfű ( Saxifraga x arendsii), Kaukázusi tárnics ( Gentiana), Dalmát gólyaorr ( Geranium dalmaticum), Fűzlevelű ökörszem ( Buphtalmum salicifolium).

Noh hát akkor nézzük mit szeretnek ezek a virágok és hogyan is néznek ki.

Első növény amit bemutatok a Sarkantyúvirág.

Fényigény: napos, félárnyékos ágyásba való
Öntözés: közepesen vízigényes
Ültetés: szegélynövényként a legmutatósabb

Bokros növekedésű vagy elfekvő szárú, kerekded levelű kedvelt növény amit sokan egynyári virágként is ismernek. Ez megoszlik a kertészkedők körében. Virágai levélhónaljakból nőnek, színük sárga, narancs és bordó árnyalatai. Leggyakrabban utak és ágyak szegélyezésére használják, de ámpolna vagyis csüngő növényként is használják. Vagyis sokféle felhasználhatósága van.

Sarkantyúvirág

Teljesen más virág a Mohalevelű kőtörőfű.

Fényigény: félárnyékban érzi jól magát, de napos helyen is nevelhető
Öntözés: napon sűrű öntözést igényel
Talaj: jó vízelvezetésű, nedves talajt szereti
Hőmérséklet: igénytelen, szélsőségekhez alkalmazkodó

10-20cm magasra növő, örökzöld, tőlevélrózsás, laza gyepet alkotó évelő, visszás, tojásdad,hasogatott levelekkel. Virágának színei a fajtától függ. Általában a rózsaszín,piros, lila és fehér valamint a pink mindenféle árnyalata megtalálható. Főleg sziklamélyedésekben, fali repedésekben mutat jól.

Mohalevelű kőtörőfű

Különlegesebb évelő virág a Kaukázusi tárnics.

Fényigény: napos és félárnyékos kertrészek szép dísze
Öntözés: rendszeresen kell öntözni
Talaj: tápanyagban gazdag talajt szereti
Hőmérséklet: hűvösebb, árnyékrészekbe való

Az alapfaj a Kaukázus keleti részén honos. 10-15 cm magas, bokros növekedésű évelő, felemelkedő és ívesen lehajló, heverő szárakkal. Levelei tojásdadok, ülők, fényesek. Virágai tölcsér alakúak, középkékek a torokban fehérek, csíkozottak. Sziklakert különleges dísze lehet.

Kaukázusi tárnics

Szintén az árnyékot kedvelő helyet szereti a Dalmát gólyaorr.

Fényigény: félárnyékban szépen fejlődik, napos helyen gazdagabb a virágzása
Öntözés: rendszeresen de ne túl bőségesen (apránként kicsiket)
Talajigény: nem igényes, de a pangó vizet nem szereti
Hőmérséklet: meleg védett helyet szereti.

Dél- Európa, Dalmácia (vajon honnan a neve 🙂 ), Albánia sziklás hegyi lejtőiről származó, 15 cm magas, terjedő tövű, tömött párnát képező évelő. Levelei tenyeresen osztottak. fehér vagy élék rózsaszínű virágait különlegessé teszik a kiemelkedő termő és a porzók, egészen egzotikus megjelenést kölcsönözve ezáltal a növénynek. Kiváló talajtakaró és szintén sziklakertek kedvelt növénye, de kőedényekben is jól mutat.

Dalmát gólyaorr

Utolsó bemutatott virágom a Fűzlevelű ökörszem. Sajnos erről nem tudok képet mutatni.

Fényigény: déli perzselőnapot nem szereti, inkább árnyékosabb helyet kedvel
Öntözés: állandóan nedves talajt szereti ezért rendszeresen, de kisebb adagokban öntözzük
Talaj: jó vízelvezetésű, nedves talajt szereti
Hőmérséklet: szűrt fényű helyű klímát kedveli

Hazánkban védett, Európa szerte nedves védett réteken, erdőkben előforduló vadvirág. Terjedő tövű, felálló szárú évelő, vékony, lándzsás levelekkel. A szárak végein magányosan állnak a fészekvirágzatok, melyek sárgák, a végük karéjos. Ha megfelelő számára a hely gyorsan terjed. Falusi hangulatú, természetes hatású kertek virága. Dús fák alatt kifejezetten nagy szőnyegtengert alkot rövid időn belül,tehát olyan helyre ültessük, ahol lesz helye a növekedésre.

Következő részekben a tűző napos helyet kedvelő valamint a nagyobb évelő virágokat fogom bemutatni.