Egyik kedves fórumozó kért meg rá, ha lehet tegyem fel a blogbejegyzéseim közé, hogyan készítem a dombkoszorút. Másik kedves fórumozómnak is hasznos lett volna, mert a munkahely keresésnél éppen ezt kérték tőle és a suliban nem is tanították neki. Találtam a képgyűjteményemben éppen egy készítési sorozatot, de mivel az alap kötéséhez két kézre van szükség, így a képek nem a legjobbak, de azt hiszem, a lényeget látni rajtuk.

Elsőnek a fenyőt kell feldarabolni, mivel a munka két kezes ezért közben nehézkes majd darabolgatni. Hogy mennyi fenyő kell? Ezt sajnos csak idővel fogjuk tudni kiszámolni, meg hát ugye a fenyő nagyságától is függ. Mindig úgy daraboljuk fel a fenyőágakat, hogy ne maradjon szemétnek szinte semmi. A hajtásvégeket és a fásabb részeket is mind használjuk fel. Hiszen legközelebb lehet csak a fás rész marad és azzal nem lenne jó dolgozni. Tehát minden részét vágjuk fel és használjuk fel a későbbiekben. Ha kis ágacskák maradnak majd később elmondom, hogyan dolgozzuk bele a koszorúba, hogy az se menjen kárba.

Vegyük a szalma alapot és fektessük rá az első ágat úgy, hogy átérje a szalma alap átmérőjét, vagyis ráfeküdjön. Itt adjuk meg először, hogy a végén milyen átmérőjű lesz az egész koszorúnk. Jobbkezesek a bal kezükkel fogják le tenyérrel a koszorú alap közepén a fenyőt, míg jobb kézzel a fenyő hosszúságát is figyelembe véve szépen sorban legyezőben alakítva a többi ágat fogjuk hozzá. Képzeletben a szalma alaptól a fenyőknek a vége mindig azonos távolságra legyen.

vezér ág, mindent ez alapoz meg

vezér ág, mindent ez alapoz meg

körbe egyenletesen az ágakat

körbe egyenletesen az ágakat

Minden ágnak a vége a tenyerünkben végződjön, különben kicsúszik az egész a kezünk közül.

dróttal rögzítsük

dróttal rögzítsük

Ha ügyesen dolgozunk a felétől az ágakat a kezünk alatt be is szurkálhatjuk a többi közé, így az ágak magukat is tartják. Ezután dróttal kell rögzíteni az alaphoz a fenyőt. Míg tartjuk az egészet a tenyerünkkel, addig a jobb kezünkkel a drótot beszúrjuk a fenyők között a szalma alapra, majd rögzítjük visszakampózva. A bal kezünkkel közben a drótot tartjuk amíg az átellenes irányban is ugyanezt véghezvisszük oly módon, hogy a szalma alapon teljesen átszúrjuk a drótot szintén és meghúzzuk. Ekkor már lazulhat a bal kezünk a fenyő ágakon. Keresztezve ezt a  drótot még eggyel rögzítjük. Ha kell harmadikkal is de gyakorlottabbaknak elég kétszer.

kész az alap

kész az alap

Miután ez készen van még alakíthatjuk a kört metsző ollóval, de nagyon ne mert az meglátszik. Minnél jobban rendeztük a fenyőt annál kevesebbet kell ilyenkor már nyírbálni.

Ezután a megmaradt kis ágacskákat a drót alá tűzdeljük. Ez két szempontból is jó, egyrészt a maradék fenyő is feldolgozásra kerül, másrészt a drót is megfelelően feszül a végére.

Temetőnél szokás mahóniával tömni a koszorúkat, így én is azzal tömtem ezt ki.

kitömve

kitömve

A koszorú különböző méretekben is elkészíthető, így 5 szálastól egészen a 20 szálasig tudjuk használni ezzel a technikával.