Végre itt van újra a bodza szezonja. Mi mást is készíthetünk belőle, mint az üdítő bodzaszörpöt a meleg nyári napokra. Szerencsére itt vidéken könnyű “bio” bodzát találni, pláne, hogy a kertünk végében ott az erdő és tele van bodzavirágokkal. Az igazság az, hogy nem éppen egy fogyókúrás recept ez, mivel tele van cukorral. Nézzük csak mennyi az a sok cukor…

Sose szerettem a bodza szörpöt nem tudom miért, de amióta vidéken lakunk és magam készítem el kis családommal közösen, megszerettem nagyon. A nyári délutánon nagyon kellemes kis üdítőt lehet belőle készíteni. Ez is olyan mint bármely étel vagy ital, ahány ember annyi féle recept létezik és elkészítési mód. Ha az én bevált receptemet választjátok, nem fogtok csalódni. Van a kamrában több éves szörpünk is, nem merjük felbontani, mert biztos nagyon finom és sajnáljuk elfogyasztani 🙂

Több mindent kell leszögezni a készítése során. Elsőnek azt, hogy a virágok nyílt állapotban legyenek és ha közelről nézzük akkor tele legyen virágporral. Ez a lényeg! A virágpor! Az adja majd neki a zamatát. A bodza virágok nagysága közel tenyérnyi nagyságú legyen és tetű mentes. Sokan azt írják, hogy mossuk meg mielőtt beáztatjuk, de ha “bio” helyről szedjük nehogy lemossuk, mert elvész a virágpor és nem lesz a szörpnek intenzív íze. Következőnek azt emelném ki, hogy sokan nem is szörpnek nevezik mert nem kell főzni. Na és? A befőttet is szinte már főzés nélkül tesszük el télire. Megemlíteném még, hogy tiszta edényeket használjunk mert megromolhat vagyis megbuggyanhat a szörpünk rövid időn belül, ha szennyeződés kerül bele. A szörpöt időben kezdjük készíteni, mert kell áztatási idő is neki. A citromsavat és borkősavat a sarki gyógyszertárban is betudjuk szerezni 10dkg ( 100g ) – os kiszerelésben. Akkor nézzük az én receptemet!

– 50 fej tenyérnyi bodzavirág kis szárral
– 6 liter víz
– 4-5-6 kg kristálycukor (nekem elég volt a 4 kiló 40dkg a mostanihoz)
– 10 dkg citromsav
– 6 dkg borkősav
– ha gondoljuk tegyünk bele akác virágot vagy citromfű levelét, úgy egy maréknyit ízesítésként

Ebből a mennyiségből 8-9 liter szörp készül.

óvatos szedés, tárolás

Miután a bodza virágokat leszedtük, beáztatjuk a 6 liter vízbe 1-2 napra. Ha két napra tesszük intenzívebb lesz az íze. Ilyenkor tegyük bele a citromfüvet vagy akácvirágot.

áztatás

citromfűvel

Két nap múlva leszűrjük egy nagyobb edénybe vagy fazékba. Azért kell kétszer akkora edény mint a lé, mert a cukor növeli a térfogatot.

szűrés

Majd belekeverjük a citromsavat és a borkősavat. Ezután a cukrot is. A cukor mennyisége függ a kóstolótól 🙂 Aki édesebben szereti az több cukrot tegyen bele, de mindenképpen a fele cukrot tegyük bele és utána kóstolgassuk. Ezután keverjük  jó sokáig amíg a cukor teljesen felolvad.

keverés-kavarás

Majd töltsük tisztára mosott üvegekbe és zárjuk le fóliával majd a kupakjával. Fontos megjegyeznem, hogy az üvegeket szinte csurig töltsük, hogy kevés levegős tér maradjon bennük, így elkerülhető a megbuggyanás. Ha jól csináltunk mindent akkor télire is eltehetjük, mert a borkősav tartósítja.

Sorakoznak szépen a teli bodzaszörpös üvegek.

Kicsit beszéljünk az árakról is. A bodza ugyebár ingyen van. A cukor elég drága, 5 kiló 900.-  körül. A citromsav 200.- körül a borkősav pedig 450.- . Tehát lesz 8-9 liter szörpünk 1500.- forintból. Ha azt nézzük, hogy bio és saját, valamint nincs telenyomva sok tartósító szerrel meg egyéb adalékkal, nem is jártunk rosszul.

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a cikket, csatlakozz Facebook csoportomhoz is, ahol hasonlóan hasznos információkat osztok meg kedves olvasóimmal!

Nah? Hogy ízlik?

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a cikket, csatlakozz Facebook csoportomhoz is, ahol hasonlóan hasznos információkat osztok meg kedves olvasóimmal!