Végre itt van újra a bodza szezonja. Mi mást is készíthetünk belőle, mint az üdítő bodzaszörpöt a meleg nyári napokra. Szerencsére itt vidéken könnyű “bio” bodzát találni, pláne, hogy a kertünk végében ott az erdő és tele van bodzavirágokkal. Az igazság az, hogy nem éppen egy fogyókúrás recept ez, mivel tele van cukorral. Nézzük csak mennyi az a sok cukor…
Sose szerettem a bodza szörpöt nem tudom miért, de amióta vidéken lakunk és magam készítem el kis családommal közösen, megszerettem nagyon. A nyári délutánon nagyon kellemes kis üdítőt lehet belőle készíteni. Ez is olyan mint bármely étel vagy ital, ahány ember annyi féle recept létezik és elkészítési mód. Ha az én bevált receptemet választjátok, nem fogtok csalódni. Van a kamrában több éves szörpünk is, nem merjük felbontani, mert biztos nagyon finom és sajnáljuk elfogyasztani 🙂
Több mindent kell leszögezni a készítése során. Elsőnek azt, hogy a virágok nyílt állapotban legyenek és ha közelről nézzük akkor tele legyen virágporral. Ez a lényeg! A virágpor! Az adja majd neki a zamatát. A bodza virágok nagysága közel tenyérnyi nagyságú legyen és tetű mentes. Sokan azt írják, hogy mossuk meg mielőtt beáztatjuk, de ha “bio” helyről szedjük nehogy lemossuk, mert elvész a virágpor és nem lesz a szörpnek intenzív íze. Következőnek azt emelném ki, hogy sokan nem is szörpnek nevezik mert nem kell főzni. Na és? A befőttet is szinte már főzés nélkül tesszük el télire. Megemlíteném még, hogy tiszta edényeket használjunk mert megromolhat vagyis megbuggyanhat a szörpünk rövid időn belül, ha szennyeződés kerül bele. A szörpöt időben kezdjük készíteni, mert kell áztatási idő is neki. A citromsavat és borkősavat a sarki gyógyszertárban is betudjuk szerezni 10dkg ( 100g ) – os kiszerelésben. Akkor nézzük az én receptemet!
– 50 fej tenyérnyi bodzavirág kis szárral
– 6 liter víz
– 4-5-6 kg kristálycukor (nekem elég volt a 4 kiló 40dkg a mostanihoz)
– 10 dkg citromsav
– 6 dkg borkősav
– ha gondoljuk tegyünk bele akác virágot vagy citromfű levelét, úgy egy maréknyit ízesítésként
Ebből a mennyiségből 8-9 liter szörp készül.
Miután a bodza virágokat leszedtük, beáztatjuk a 6 liter vízbe 1-2 napra. Ha két napra tesszük intenzívebb lesz az íze. Ilyenkor tegyük bele a citromfüvet vagy akácvirágot.
Két nap múlva leszűrjük egy nagyobb edénybe vagy fazékba. Azért kell kétszer akkora edény mint a lé, mert a cukor növeli a térfogatot.
Majd belekeverjük a citromsavat és a borkősavat. Ezután a cukrot is. A cukor mennyisége függ a kóstolótól 🙂 Aki édesebben szereti az több cukrot tegyen bele, de mindenképpen a fele cukrot tegyük bele és utána kóstolgassuk. Ezután keverjük jó sokáig amíg a cukor teljesen felolvad.
Majd töltsük tisztára mosott üvegekbe és zárjuk le fóliával majd a kupakjával. Fontos megjegyeznem, hogy az üvegeket szinte csurig töltsük, hogy kevés levegős tér maradjon bennük, így elkerülhető a megbuggyanás. Ha jól csináltunk mindent akkor télire is eltehetjük, mert a borkősav tartósítja.
Kicsit beszéljünk az árakról is. A bodza ugyebár ingyen van. A cukor elég drága, 5 kiló 900.- körül. A citromsav 200.- körül a borkősav pedig 450.- . Tehát lesz 8-9 liter szörpünk 1500.- forintból. Ha azt nézzük, hogy bio és saját, valamint nincs telenyomva sok tartósító szerrel meg egyéb adalékkal, nem is jártunk rosszul.
Amennyiben hasznosnak találtad ezt a cikket, csatlakozz Facebook csoportomhoz is, ahol hasonlóan hasznos információkat osztok meg kedves olvasóimmal!
Nah? Hogy ízlik?
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 25 hozzászólás
Olvasói kommentek:
Lné Erika
2013-05-22
Szia Rita!
Nagyon Boldog Névnapot kívánok!
A szörp isteni lett!
Köszönöm!
Erika
Rita
2013-05-21
Kedves Erika!
Nem kell. Semmit nem kell melegíteni :)
Lné Erika
2013-05-21
Szia Rita!
A cukros vizet fel kell forralni?
A válaszod előre is köszönöm!
Erika
Krisztina
2013-05-12
Kedves Rita!
Szerintem mindenképp megérte volna rendesen elmosni az üvegeidet, amibe a bodzaszörpöd rakod. Még akkor is, ha csak te nézed őket.
Rita
2012-05-30
Gergő!
Ha 50-hez 6 liter, akkor 120-hoz durván 14-15 liter:) Arányokat ha betartod akkor jó lesz a 120 fejből is.
Üdv,
Rita
gergö
2012-05-30
mi
gergö
2012-05-30
120 fekhez menyi viz kell??
Rita
2012-05-29
Kedves Gergő!
Remélem nem késő...
120 fejből intenzívebb lesz az íze, viszont szerintem a cukor kevés lesz. Sűrűségre nem lesz olyan szörp sűrűségű, de 5-6x hígítást elbír a végén.
Üdv,
Rita
Gergő
2012-05-29
Szia Rita!
Segítségedet kérném, megcsináltuk a bodzaszörpöt, csak az a kérdés milyen sűrű legyen? Kb 9-10 liter vízben ázott kb 120 fej bodza. Jelenleg 4kg cukrot öntöttünk bele!
Ág
2012-05-23
Szia Rita,
Megcsináltam a szörpikét, isteni finom lett.
Másfélszeres adagból 14 liter lett.
Köszönöm a receptet. Egyszerű, gyors, olcsó és finom.
üdv, ág
Niki
2012-05-22
Oké!
Bezavart a fazék....azt hittem hogy fel kell főzni :)))
....de leesett. :)
Köszi, most már minden világos!
Szia!
:)
Rita
2012-05-22
Niki!
Egyből fogyasztható, a tartósítószer azonnal elolvad. Ennél a receptnél nem kell melegíteni, minden hozzávaló szoba hőmérsékletű. Az arányok: kb. 5-6x higítás vízzel.
Üdv,
Rita
Niki
2012-05-22
Szia!
Még egy-két kérdés.... :)
Még melegen kell az üvegekbe tölteni és zárhatom is egyből le?
Illetve,mennyi idő után lehet belőle fogyasztani?Várni kell egy kis időt a tartósítószer miatt?
Köszi!
Niki
2012-05-21
Szia!
Köszönöm szépen a választ!
Minden jót!
Üdv.: Niki :)
Rita
2012-05-20
Szia Niki!
Nem kell a száraz dunszt, a borkősav tartósítja. Nekünk a kamra kövén szokott lenni még télen is. Műanyag palackokba nem ajánlom, mi is kipróbáltuk és hamar megbuggyant. Ha gyorsan fogyasztjátok akkor 3 napig eláll benne a hűtőben. Mi a maradékot szoktuk műanyag palackba és pár napon belül megisszuk.
Üdv,
Rita
Niki
2012-05-20
Szia!
Én ma álltam neki a recept kipróbálásának....remélem sikerül! :)
9 liter vízzel készítem...
De lenne egy kérdésem...Műanyag palackokba is lehet tölteni? ...illetve ha nem, és csak üvegekbe, akkor kell e száraz duntszba tenni?
Válaszodat előre is köszönöm!
Ui.:...engem a cimkés üvegek nem zavarnak :) Első ránézésre tudja az ember hogy nem málnás Piroska, vagy baracklé van egy olyan üvegben, aminek a kupakja alatt celofán van....
...de úgy látszik vannak kivételek... :)))
Jó a recept és kész! ...hisz itt az a lényeg, nem?
Üdv.: Niki
livi
2012-05-17
Oké ...Rita ....igazad van én nem írtam helyesen egy szót és észre vetted hidd el azt is észre veszik mások , hogy a bodza szörpnek semmi köze az üvegeken lévő címkékhez ....sajnos nálam ez egy bogár .....ügyeskedj tovább ....mert sokan szeretnek !!!
Rita
2012-05-17
Kedves livi!
Milyen igazad van, észre sem vettem! Mellékesként megjegyzem, hogy egy hozzászólás is milyen csúnya, ha tele van helyesírási hibával!
Üdv,
Rita
livi
2012-05-17
Szebb lenne ha az üvegek le lennének mosva !!!!igy kiábránditó a kinézése ,sokat ront a finom szörpön a csomagolás !!!!
Rita
2011-05-27
Örülök, hogy ízlik, de vigyázni kell aki most akar készíteni. 24 óránál többet ne álljon, mert nagyon meleg van már neki, vagy kamrában esetleg, mert megpunnyadt nekünk a második adag áztatás.
markó gitta
2011-05-27
ez a szöp istenijo! :)) imádlak RITA!
Éva Katalin
2011-05-24
Szia!
Hát...én utólag nézegettem a szörp recepteket...
Ma készült el az bodza üdítőm...gondoltam megpróbálom a szörpöt is. Remélem jól fog sikerülni :)
ui.: az üdítőm is olyan intenzív lett, hogy azt is hígítanom kell - 5 liter...de nem adok neki egy hetet, hogy elfogyjon :)
Üdv. Kata
Rita
2011-05-11
Hát elnézve a tavalyi cikkemet, jól felment a cukor ára. Tavalyi 180 ft/kiló árhoz képest most 320 és 340 között van. Így kalkuláljatok!
Jó iszogatást :)
Moni82
2010-05-31
én is köszünüm szépen és nagyon jo hogy megtaláltalak téged.
Mónika
2010-05-31
Köszönjük a receptet kipróbálom.