Ettetek már birsalmát nyersen? Savanyú, szájösszehúzós íze van, szinte ehetetlen. A birsalma egy olyan gyümölcs ami magában nem állja meg a helyét ezért általában más gyümölcs hozzáadásával szoktunk belőle készíteni leginkább lekvárt. A birsalmasajt egy olyan alkotás amihez csak cukor és birsalma kell. Azért jó ha van otthon egy kis dió is. Neten böngészve alakítgattam a recepten. Íme az én birsalmasajtom, saját recept szerint!
Hozzávalók:
– birsalma
– jó sok cukor
– dió, mogyoró
Vegyünk egy nagy kuktát, minél nagyobb annál többet tudunk készíteni egyszerre 🙂 Tegyünk a kukta aljára távtartót lehetőleg, hogy a birsalmák ne érjék a kukta alját. Mossuk meg alaposan a birsalmákat, szabadítsuk meg pihe-puha molyhaiktól. Itt választhatunk, hogy meghámozzuk őket vagy sem. Tapasztalatom szerint jobb ha hámozunk, mert akkor szép világos marad a sajtunk a végén. Egy jó éles hámozóval ez nem lehet gond. Ha nem hámozunk, akkor nem hámozunk, úgy marad ahogy van, egybe bele akkor egészbe a kuktába. 3/4-ig töltsük meg a birsalmákkal, majd öntsünk rá 2 dl vizet. Zárjuk le a kuktát és figyeljük mikor kezd rotyogni. Kb. 5-8 perc múlva hallható, hogy rotyog már a kevés víz benne, ilyenkor állítsuk a csörgőórát 20 perce. Többször próbálgattam többféle idővel, egymás után háromszor ez a módszer nyert. Ha emelőszelepes a kuktánk akkor a forrástól számítva ( kb.10 perc) elkezd emelkedni a szelep. Miután a szelepünk kiemelkedett számítsunk még 10 percet rá. Így jön össze az összesen 20 perc. Kukta használóknak nem kell említenem, hogy a szelep kiemelkedéséig maximum lángon, míg a kiemelkedés után a legkisebb lángon főzünk. Zárjuk le a kukta alatt a lángot.
Ha kinyitható a kukta (szelep visszahúzódása), tegyük ki hűlni a levegőre. Ma már hidegebb van kint mint bent 🙂 Ha kihűlt nagyjából a birsalmánk, szedjük ki őket és kezdjük a magházról leszedni a gyümölcshúst. A 20 perc főzés éppen annyira elég, hogy a hús könnyen leválik, vagy kis rásegítéssel le lehet késsel vágni róla. A férges részek nem főnek szét, tehát könnyen kivehetőek és eltávolíthatóak.
A gyümölcshúst tegyük egy tűzálló tálba és botmixerrel pépesítsük, sajnos a botmixer elengedhetetlen. Majd 1 kiló tiszta birspéphez adjunk 80 dkg cukrot. Úgy osszuk el a cukros pépet, hogy az edényt csak a 3/4 részéig töltse, különben kifuthat. Ha kell két edényt kell külön mikrózni. Nekem elsőre kettőt kellett, másodikra kevesebb volt a birsalma, így egy is elég volt.
Tegyük a mikróba, amit a legmagasabb fokozatra állítunk (850W), majd 3×5 percig főzzük. 5 percenként kavarunk rajta. Az első 5 perc nem izgalmas, de a második vége felé figyelnünk kell, mert elkezd magasodni a pépünk. Ha kell nyissuk ki kicsit a mikrót, nehogy kifusson. A harmadik 5 percnél meg nagyon figyeljünk, mert nagyon futhat, de ha elég nagy az edény akkor nem kell aggódni. Nekem a harmadik 5 percnél már elég sokszor kellett kinyitnom, de megérte. Ha nagy az edényünk és sok benne a pép, elképzelhető, hogy kell még neki 3-5 perc.
Amikor kivesszük végleg és megkavarjuk a fakanál megáll benne. Béleljünk ki két őzgerinc formát folpackkal. Ha szeretnénk keverjünk a masszába diót vagy mogyorót. Én a képeken csak a forma aljába tettem kevés diót. Simítsuk el a masszát benne és hagyjuk kihűlni. Nekem másnapra szilárd lett, így kifordítottam, hogy újból felhasználjam a formát a következő adaghoz 🙂 Egy hétig jó ha szikkadni hagyjuk. Nem kóstolgatunk állandóan!
Hűvös, száraz helyen hónapokig eláll, így érdemes többet készíteni és karácsonyra is marad.
Jó csemegézést!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 36 hozzászólás
Olvasói kommentek:
igt slots online for free
2022-02-03
egg poacher - 3 slots https://slot-machine-sale.com/
big fish slots free
2022-02-03
free giants gold slots https://slotmachinesforum.net/
operation slots
2022-01-29
slots pictures https://slotmachinesworld.com/
free slots on facebook
2022-01-29
caesars casino free slots https://pennyslotmachines.org/
lucky slots on facebook
2022-01-29
free slots 4 u https://candylandslotmachine.com/
free video slots
2022-01-28
zynga wizard of oz slots https://freeonlneslotmachine.com/
play slots free wolf moon
2022-01-28
caesars free slots https://2-free-slots.com/
white gay liberal dating interracial to avoid seen as racist
2022-01-15
gay dating profile "always-looking" https://speedgaydate.com/
gay chat by zip code
2022-01-14
senior gay chat lines https://gay-buddies.com/
with midnight raids and chat-room traps, egypt launches sweeping crackdown on gay community
2022-01-14
dick.net gay chat https://gaytgpost.com/
new dating gay sites
2022-01-14
gay college humor dating girlfriend https://gaypridee.com/
gay bi and male text chat
2022-01-14
chat canada gay https://bjsgaychatroom.info/
Erika
2019-09-09
Ha nem szeretnétek vacakolni a birsalmasajt elkészítésével, akkor ezen az oldalon tudtok rendelni. https://birsalmasajt.hu/
TiBi
2015-11-07
Ja, és tényleg nem árt hozzá egy kis citromlé (én kb. 3 kanállal tettem az 1,1 péphez) valamit egy kevés (de tényleg csak érzéssel) őrölt fahéj is mehet bele.
A diót meg úgy teszem bele, hogy megpucolom a barna héjától is. (pörkölve vagy leforrázva lehet jól lehúzni.)
TiBi
2015-11-07
Nekem a harmadik 5 percben sem volt semmi extra.
Ennek a mikrozásnak két előnyét láttam: nem tud leragadni és nem köpköd... Viszont a 3x5 perc 1,1 kg birspép esetén nem volt elég. Csak az első "teszt" adagnál, ahol 40 dkg volt a pép (tisztán - cukor nélkül).
Úgy tűnik, hogy inkább a pép 10 dekánként kell 1 perc - és ez 3x.
De ha elsőre nem sikerül - nem áll össze - akkor nyugodtan visszatehető a mikróba akár dióstúl is; én így jártam el a második, nagyobb adaggal. A lényeg a fakanálpróba: ha megáll benne, akkor tuti jó lesz.
Ja, és kicsit mixeltem a dolgot: egy másik helyen találtam olyat, hogy sütőben kis vízzel is elő lehet készíteni, csak ott előre ki kell szedni a magházat meg a hibás részt, mert utólag elég bonyás...
Te Ke
2015-10-20
Szia!
Nagy szerencse, hogy rátaláltam a lapodra és így mikróban sűrítettem be a cukros masszámat, sokkal rövidebb idő alatt elkészült a birsalmasajtom. A hagyományos módszerrel még a fejem tetejét is "leköpte" az alapanyag, de a mikós megoldás egy igazi csoda. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad.
majoros
2013-10-06
a magházból főnek ki leginkább azok az anyagok amitől besűrűsödik a sajt.A nagyim ha sötétebb szinűt akart készíteni akkor a héjat is belefőzte.Paszírozom és a végeredmény mindig tökéletes :)
Peter
2013-09-23
A kuktában főzés nagyon jó ötlet, mert így a később eltávolítandó főzővíz mennyiségét mininmálisra lehet csökkenteni.
Mné Erzsi kiegészítéseivel egyetértek, mind a magházból, mind a héjból kifővő anyagokra szükség van a kellő mértékű megszilárduláshoz.
Próbáltam én is mikrózni, de szerintem legjobb a végén a hagyományos sűrítés tüzhelyen.
HodákPéterné
2012-04-24
nekem a diónál meg penészedett
Rita
2011-11-02
Volt olyan nekem is, hogy levet engedett miután kifordítottam a formából, de maga a massza kemény volt. Karácsonyig biztosan kiszárad eléggé. De ha most is nagyon folyós és nem dermedt meg egyáltalán a teteje, tedd a mikróba és főzd át az én receptem szerint.
Muresanné
2011-11-01
Én is készítettem a minap, de nem tudom, hogy milyennek kell lennie. Az enyém folyik és sok levet enged. Lesz ebből még valaha is "sajt"?
Ráadásul én meg is pucoltam, mert sok hibás része vol.
Kérek egy kis segítséget!
Köszönöm!
Mné Erzsi
2010-12-19
Mivel nem fért az előzőekbe:
kiegészítem még azzal, hogy egy pici citrompótló, vagy citromsav ellensúlyozza a tömény édes ízt, ha főzéskor hozzáadod.
Mné Erzsi
2010-12-19
Ajánlom figyelmedbe az én elkészítési módomat.Én hagyományosan készítem. A birsalmasajt készítéséhez fontos a sok héj, mert ettől áll össze. A citrom pedig megakadályozza főzéskor a barnulást.Ha kevés vékonyra hámozott narancshéjat is főzöl hozzá, egy különlegességet élvezhetsz.
A leírást megtalálod, ha rákeresel az "Utolsó előtti visszaszámlálás a gyümölcsösünkben" c. cikkre.
További ötlet a csipkebogyólekvár birsalmával.Fantasztikus a birs befőtt. Tetszik az oldalad. Sokoldalú, kreatív személyiség vagy. Gratulálok.
Rita
2010-09-29
Én se szeretem, csak az Anyukám és Gabriel eszik nagy bőszen, töményen édes még nekem is, pedig édesszájú vagyok.
Bogex
2010-09-29
Jó ez a recept, kár hogy nem szeretem a birsalmasajtot, de majd ajánlom másnak aki szereti :)