Ettetek már birsalmát nyersen? Savanyú, szájösszehúzós íze van, szinte ehetetlen. A birsalma egy olyan gyümölcs ami magában nem állja meg a helyét ezért általában más gyümölcs hozzáadásával szoktunk belőle készíteni leginkább lekvárt. A birsalmasajt egy olyan alkotás amihez csak cukor és birsalma kell. Azért jó ha van otthon egy kis dió is. Neten böngészve alakítgattam a recepten. Íme az én birsalmasajtom, saját recept szerint!

Hozzávalók:

– birsalma
– jó sok cukor
– dió, mogyoró

Vegyünk egy nagy kuktát, minél nagyobb annál többet tudunk készíteni egyszerre 🙂 Tegyünk a kukta aljára távtartót lehetőleg, hogy a birsalmák ne érjék a kukta alját. Mossuk meg alaposan a birsalmákat, szabadítsuk meg pihe-puha molyhaiktól. Itt választhatunk, hogy meghámozzuk őket vagy sem. Tapasztalatom szerint jobb ha hámozunk, mert akkor szép világos marad a sajtunk a végén. Egy jó éles hámozóval ez nem lehet gond. Ha nem hámozunk, akkor nem hámozunk, úgy marad ahogy van, egybe bele akkor egészbe a kuktába. 3/4-ig töltsük meg a birsalmákkal, majd öntsünk rá 2 dl vizet. Zárjuk le a kuktát és figyeljük mikor kezd rotyogni. Kb. 5-8 perc múlva hallható, hogy rotyog már a kevés víz benne, ilyenkor állítsuk a csörgőórát 20 perce. Többször próbálgattam többféle idővel, egymás után háromszor ez a módszer nyert. Ha emelőszelepes a kuktánk akkor a forrástól számítva ( kb.10 perc)  elkezd emelkedni a szelep. Miután a szelepünk kiemelkedett számítsunk még 10 percet rá. Így jön össze az összesen 20 perc. Kukta használóknak nem kell említenem, hogy a szelep kiemelkedéséig maximum lángon, míg a kiemelkedés után a legkisebb lángon főzünk. Zárjuk le a kukta alatt a lángot.

szép birsalmák

szép birsalmák

hámozva, kuktában

hámozva, kuktában

Ha kinyitható a kukta (szelep visszahúzódása), tegyük ki hűlni a levegőre. Ma már hidegebb van kint mint bent 🙂 Ha kihűlt nagyjából a birsalmánk, szedjük ki őket és kezdjük a magházról leszedni a gyümölcshúst. A 20 perc főzés éppen annyira elég, hogy a hús könnyen leválik, vagy kis rásegítéssel le lehet késsel vágni róla. A férges részek nem főnek szét, tehát könnyen kivehetőek és eltávolíthatóak.

megfőzve

megfőzve

gyümölcshús és a csumák

gyümölcshús és a csumák

A gyümölcshúst tegyük egy tűzálló tálba és botmixerrel pépesítsük, sajnos a botmixer elengedhetetlen. Majd 1 kiló tiszta birspéphez adjunk 80 dkg cukrot. Úgy osszuk el a cukros pépet, hogy az edényt csak a 3/4 részéig töltse, különben kifuthat. Ha kell két edényt kell külön mikrózni. Nekem elsőre kettőt kellett, másodikra kevesebb volt a birsalma, így egy is elég volt.

pépesítve

pépesítve

Tegyük a mikróba, amit a legmagasabb fokozatra állítunk (850W), majd 3×5 percig főzzük. 5 percenként kavarunk rajta. Az első 5 perc nem izgalmas, de a második vége felé figyelnünk kell, mert elkezd magasodni a pépünk. Ha kell nyissuk ki kicsit a mikrót, nehogy kifusson. A harmadik 5 percnél meg nagyon figyeljünk, mert nagyon futhat, de ha elég nagy az edény akkor nem kell aggódni. Nekem a harmadik 5 percnél már elég sokszor kellett kinyitnom, de megérte. Ha nagy az edényünk és sok benne a pép, elképzelhető, hogy kell még neki 3-5 perc.

simán a mikróban

simán a mikróban

felhabozva

felhabozva

Amikor kivesszük végleg és megkavarjuk a fakanál megáll benne. Béleljünk ki két őzgerinc formát folpackkal. Ha szeretnénk keverjünk a masszába diót vagy mogyorót. Én a képeken csak a forma aljába tettem kevés diót. Simítsuk el a masszát benne és hagyjuk kihűlni. Nekem másnapra szilárd lett, így kifordítottam, hogy újból felhasználjam a formát a következő adaghoz 🙂 Egy hétig jó ha szikkadni hagyjuk. Nem kóstolgatunk állandóan!

így áll benne a kanál

így áll benne a kanál

formába öntve

formába öntve

formából kiöntve

formából kiöntve

Hűvös, száraz helyen hónapokig eláll, így érdemes többet készíteni és karácsonyra is marad.
Jó csemegézést!