Cikkemben összegyűjtöttem pár cserepes virágot, amelyeket anyák napjára megvirágoztatnak a kertészetekben. Van köztük olyan amik egész évben kaphatóak, például a Korallvirág, de olyan is ami idény virág. Bemutatom, hogy az otthonunkban miként bánjunk velük, miután megörvendeztettek bennünket a szépségükkel.

A virágos cserepes növényekről érdemes tudni, hogy általában egy évben csak egyszer virágzik, azért általában, mert sokszor ha jó körülmények között tartjuk és neveljük őket, akár kétszer is virágba borulhatnak.

A Korallvirágot egész évben megvásárolhatjuk a virágüzletekben, így nem annyira különleges virág, de nagyon szeretik mert színpompás és sok pici apró virágai egy virágzatba tömörülve szinte virágpárnát alkot.

Tenyészhelye: napos ablakpárkányon, de más napos és levegős, és világos helyen is állhat ( a közvetlen déli naptól óvjuk)
Öntözés: csak akkor öntözzük, ha a föld felszíne száraz, újjunkat a földbe mélyesztve nem ragad rá a föld (hüvelykújj próba)
Trágyázás: két-három hetente tápoldatozzuk
Gondozás: naponta kétszer- háromszor alaposan szellőztessünk a helységben, mert befülledhet és rothadhat a levelei tövében

Ára 950 ft-tól 1300 ft-ig, ennél drágábbat nem érdemes venni

Korallvirág

Az Azálea inkább csak télen kapható a virágboltokban, de ilyenkor még virágoztatják, mert nagyon mutatós és közepes árfekvésű virág. Biztosan ismerjük a kerti fajtáját amit Rhododendronnak ismerünk. Virágai rózsaszínek és árnyalataik vagy fehér, lehetnek teltek vagy egyszerűek.

Tenyészhelye: a virágzási időszakban állítsuk világos és lehetőleg hűvös helyre (18 fok), nyáron a legjobb ha szabadban, félárnyákban van, télen pedig tartsuk hűvös (5-10 fok) és világos helyen.
Öntözése: virágzás idején bőségesen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni a gyökérlabdát
Trágyázás: virágzás után kéthetente lássuk el tápoldattal
Gondozása: a bimbók megjelenése után ültessük át speciális Rhododendron virágföldbe és állítsuk meleg helyre

Közepes árfekvésű 1500-2000 körül, több méretben kapható

Azálea

Az Afrikai ibolyát mindenki ismeri, főleg az idősebbek körében közkedvelt virága. Kis helyen is elfér és nem nő meg. Virágai ibolya, fehér, rózsaszín, egy vagy két színű, virágai sima vagy hullámos pártájúak

Tenyészhely: meleg (20 fok és felette), világos vagy félárnyékos, a tűző naptól óvjuk
Öntözés: a gyökérlabdát tartsuk mérsékelten nedvesen, öntözéshez mészmentes, szobahőmérsékletű vizet használjunk, vigyázzunk, hogy a levelekre ne kerüljön víz
Trágyázás: kéthetente elég
Gondozás: a virágzáshoz napi 12 óra megvilágítás szükséges vagyis (hosszúnappalos)

Ára 900 ft körül mozog

Afrikai ibolya

Kicsit különlegesebb virágnak számít a Kála. Sokan nem tudják, de a Kála vízkultúrában is könnyen tartható. Elég hálás szobanövény, elegáns virágzattal. Virágai eredetileg fehér színben voltak kaphatóak, de ma már elterjed a rózsaszín, sárga, lila és narancsos színváltozata.

Tenyészhely: napos vagy félárnyékos, levegős, nyáron meleg ( 20 fok körül), télen hűvös (10-15 fok)
Öntözése: a virágzás után 8 hátig ne, majd egyre többet, virágzás kezdetén bőségesen.
Trágyázás: a bimbós és virágos időszakban kéthetente.
Gondozás: szükség szerint virágzás előtt ültessük át, gondoskodjunk arról, hogy bőségesen érje a friss levegő

Ára 2800-4200-ig, virágüzletenként eltér. A színes fajták mindíg drágábbak. Vágott virágként is kaphatóak már a színes fajták, 800-1500-ig /szál.

Kála

Remélem tudtam segíteni, hogy könnyebben menjen a választás vasárnap.

Ilyenkor általában a virágüzletek tovább tartanak nyitva, érdemes előbb érdeklődni.