amarilliszfeljec

Közeleg a karácsony és ha szeretnénk egy gyönyörű cserepes virágot az asztalunkra, megpróbálkozhatunk egy Amarillisz virághagyma hajtatásával. Kevesen tudják, hogy a virágzáshoz legalább 3 éves hagymára vagy szükség, ekkor érett a hagyma a virágzásra. Most kell cserépbe ültetnünk, hogy karácsonyra kinyíljanak a kürt alakú virágok ami néha 5-6 virágot is jelent egy száron.

Az Amarillisz virágzáshoz való felkészítése

A hagymát megvásárlás és gondos kiválasztása után vigyük haza és mossuk át langyos vízzel. Válasszunk a hagymához képest kétszeres nagyságú edényt. Mindegy, hogy műanyag vagy agyag a lényeg, hogy elvezesse a felesleges vizet. A cserép aljára helyezzünk “B” típusú vagyis általános virágföldet,  majd úgy ültessük bele a hagymát, hogy az 1/3 része szabadon maradjon a 2/3 része a föld alatt legyen. Ezután csak egyszer öntözzük meg jó alaposan, addig nem szükséges amíg az első bimbó kezdemények meg nem jelennek. A legjobb ha egy napra áztatjuk langyos vízben a lemosás után. Ezután azonban a cserepünket le kell borítanunk egy sötét fóliával vagy kartonpapírral. Pár hét elteltével megjelenik a bimbókezdemény, ha csak sima zöld levelek jelennek meg tartsuk még sötét alatt. Általában az Amarilliszek először a bimbójukat növesztik ezért várjuk meg míg legalább 20 cm hosszúak lesznek. Vegyük le a takaró anyagot és kezdjük el rendszeresen öntözni, ez heti 2 alkalmat jelent. Öntözések között hagyjuk szikkadni a talajt.

amarillisz-bejegybe

Amarillisz

Gondozása, ápolása

Akár 2-3 bimbókezdemény is megjelenhet egy hagymán. Elvirágzás után mérsékeljük az öntözést heti egy alkalomra. Az Amarillisz téli virág, tehát ha elvirágzik lassan jön a tavasz és kitehetjük a szabadba, esetleg le is süllyeszthetjük a földbe. Július végén levelei elkezdenek sárgulni és száradni, ekkor kivehetjük a földből, de nem szükséges. Leveleit vágjuk le 10 cm magasságban. Tegyük hűvös helyre 9-15 fok körül. Két hónap pihenő után ismét megpróbálkozhatunk a virágoztatásával. Ha van több hagymánk érdemes “csúsztatni” a virágoztatást és két hetente elültetni a hagymákat, így szinte folyamatosan lesz egész télen virágba borult Amarilliszünk. Vágott virágként is tartós, virágkötészetben hasonlóan felhasználható mint a trópusi virágok.