gyertyafejlec

Kész az első 2009-es adventi koszorúm. Előző részekben elsajátíthattátok az adventi koszorú alapjának és a masni készítésének fortélyait. Még egy utolsó probléma is szokott adódni mikor készítjük a koszorút. Hogyan rögzítsük a gyertyát az adventi koszorú alaphoz?

A gyertya rögzítése nem igényel semmilyen szaktudást. Kétféleképpen tudjuk az alaphoz hozzárögzíteni a gyertyát. Az egyik az itt bemutatott, a másik pedig a gyertyatüske amit készen lehet venni. A gyertyatüske eredeti funkciója nem csak a gyertya rögzítése volt hanem a gyertyaviaszt is megfogta ha lecsöpögött, így nem a koszorúra folyt le. Ez akkor fontos ha nem zöld alapra dolgozunk hanem szalmára mert az szinte örök életű és nem mutatna jól rajta ha az előző évi gyertyaviasz ott maradna rászáradva, mert azt le nem robbantjuk a szalmáról úgy, hogy ne legyen nyoma. Manapság már nem ezt szolgálja hanem az egyszerűséget.

Hogyan rögzítsük dróttal a gyertyát?

Egy gyertyára számoljunk négy kis drótot ha vékony a drót. Vastagabból elég 3 szál is. A drótokat egyenlő hosszúságúra csípjük le egy drótvágó ollóval, olyan 5-8 cm-re, a gyertya nagyságától függ. Sima ollónak kiveszi az élét a drót. Gáztűzhely vagy mécses is megfelel a célnak, hogy megmelegítsük a drót egyik végét. A másik végét amit fogunk, legjobb ha fogóval fogjuk mert elképzelhető, hogy nagyon megmelegszik. A drót végét megmelegítjük a lángon egy rövid ideig, ha meleg, elkezdjük beleszúrni a gyertya aljába. Ne a közepére mert akkor a többi drótnak nem marad helye és nem tudjuk őket úgy elhelyezni, hogy esetleg ne csináljon lukat a gyertya oldalába. A melegítésre azért van szükség mert a gyertya szétmegy ha drótot szúrunk bele melegítés nélkül.

gyertya

gyertya

gyertya

Hogyan rögzítsük gyertyatüskével a gyertyát?

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a gyertyatüskét is előbb melegítsétek meg és aztán szúrjátok alul a gyertya közepébe mert a tüske drótja még vastagabb mint a sima drót. Itt el is jutottunk odáig, hogy nem is kell nekünk gyertyatüske, jobban járunk a hagyományos módszerrel történő drótozással. Egyrészt könnyebb felszúrni a gyertyába másrészt a gyertyatüske drótja nagyon vastag és nehéz is megmelegíteni úgy, hogy az egész ne legyen forró.

Gyertya elhelyezési variációk az adventi koszorún

Háromféle elhelyezést ismerek az adventi koszorún. Hagyományosnak mondható amikor mind a négy gyertya ugyanannyi távolságra van egymástól. Ezt láthatjátok majd az első koszorúmon is. Az adventi koszorú igazi hagyományos színéhez szokták használni a 3+1 kombinációt, amikor a 3 lila egymás mellett közvetlenül a rózsaszín pedig velük szemben helyezkedik el. A harmadik variáció amit ismerek az a 2+2 ez olyan dizájnosabb mint a többi, kizárólag a mutatósság kedvéért helyezik így a gyertyákat a koszorún. Én a legelső variációt szeretem, de lesz majd olyan is idén amit másképpen fogok elhelyezni a koszorún.

Következő cikkemben végig kísérhetitek hogyan készítem én az adventi koszorút.