adventifejlec

Idén az adventi koszorú első gyertyáját november 29.-én kell meggyújtani. Szent András apostol ünnepéhez (november 30-hoz) legközelebb eső vasárnap az advent első vasárnapja. Pontosan egy hónapunk van arra, hogy elkészítsük a saját adventi koszorúnkat. Elkövetkezendő napokban, hetekben megtanulhatjátok, hogyan és miből érdemes adventi koszorút készíteni.

Melyek az adventi koszorú kellékei?

Napokkal ezelőtt írtam, hogy nagyon sok termést össze lehet gyűjteni a természetből, ezeket szárítás után fel is tudjuk használni. Kezdjük az elején.

Az egyik fontos alapanyag a koszorú alapja. Ez általában szalmából vagy mohából van, ami tulajdonképpen mohával bevont szalmakoszorú. Aki nem szereti az élő fenyőt az tehet rá műfenyő ágat, manapság szinte olyan jó minőségű műfenyő ágakat lehet kapni, hogy meg sem lehet különböztetni a kettőt egymástól. Erre fognak rákerülni a gyertyák, masnik, díszítő anyagok. Általában ragasztási technikával készítik a virágüzletekben, de dróttal is sok mindent megtudunk oldani. Pár nap múlva bemutatom egy szalma alap lekötését élő fenyővel (fenyő híján tujám van a kertben, de a technika ugyanaz), folyamatos dróttal.

Milyen gyertyát válasszunk?

Anélkül nincs adventi koszorú. Gondolkodjunk, fantáziáljunk, már most előre kéne tudni a karácsonyi teríték színét, hiszen amikor már az utolsó gyertyát is meggyújtottuk december 20.-án, a koszorúnk a szenteste napján rákerül asztalunkra. Tapasztalatom szerint újra visszajött a divatba a piros-arany páros, de tavaly csináltam fekete-ezüstöt is. Kinek mi a kedvenc színe vagy éppen a karácsonyfája színe. Kihalóban van a kék-ezüst, az eladott koszorúk 1% volt csupán ilyen színű. Ami még menő az a narancs-arany, ebből az oldalamon sokat fogtok majd látni mert a narancs a kedvenc színem. Régi hagyomány a 3 lila 1 rózsaszín. Mindig is úgy tudtam, hogy elsőnek a 3 lilát kell meggyújtani egy-egy vasárnap, de most hallottam, hogy az első két vasárnap lilát, vagyis advent liturgikus ünnepi színét. Harmadik vasárnap a rózsaszínt, remény és öröm színét, majd negyedik vasárnap ismét a lilát. Ma már nincs nagyon hagyománya ennek, mindenki szabadon választhatja a koszorúja színét. Figyelnünk kell viszont arra, hogy a koszorún lévő dekorációnak harmonizálnia kell a gyertya színeivel.

Milyen szalagot használjunk?

Karácsonykor kifejezetten lehet kapni aranyszálas, ezüstszálas, drótos, könnyen alakítható szalagokat. Kerüljük a műanyag gyors masnikat, ez nem egy ajándék csomagolása, hanem egy ünnepi dísz. A masnikat a koszorún a gyertyák mellé vagy közé szokás elhelyezni, összesen négyet. A szalag harmonizáljon a gyertya színével. Bemutatom majd egy egyszerű masni készítését is. Egy kisebb masnihoz 40 cm szalag szükséges a nagyobbakhoz ami 4 füles 50-60 cm, ez függ a szalag szélességétől. 25-30 cm átmérőjű koszorúhoz elég a kis masni, ne az legyen ami elvonja a figyelmünket az összhatásról.

Hogyan díszítsük?

Itt aztán szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. A lényeg, hogy egyfajta anyagot többször “forgassuk” vissza  a koszorúba, soha ne egy darab kallódjon a koszorún. Tobozok is csoportosítva mutatnak a legjobban. Én úgy készítem, hogy a négy gyertyához azonos díszítés, de lehet úgy is ha a gyertya például a 3 lila 1 rózsaszín, hogy a rózsaszín gyertyához másfajta díszítést találunk ki. Törekedjünk a harmóniára, összhangra. Mivel a koszorúnk kör alakú, súlypont kialakítása nem fontos, éppen ezért hasonló méretű terméseket, dekorációt használjunk.

Az elkövetkező napokban fotósorozattal illusztrálva mutatom be, hogy ezekből az alapanyagokból, kellékekből hogyan tudunk szép és ízléses adventi koszorút és későbbiekben asztaldíszt készíteni!

Ti hogyan készítitek idén az adventi koszorút és asztaldíszt?