hovirag

El se hinnénk, de már a kertben is  felfedezhetjük a tavasz első virágait. A hóvirág bimbója megjelent kertünkben. Szegényke biztos a felmelegedés miatt hajtott ki gyorsan, de csalódnia kell mert most jön még csak a hideg, zord tél. Lakásunkat, hogy felvidítsuk adok néhány tippet milyen virágokkal díszítsük otthonunkat. Természetesen vágott és cserepes virágokat ajánlok.

Amikor ilyen szürkék a hétköznapok tapasztalatból tudom, hogy a virágüzletben a vásárlók inkább a vidám színeket kedvelik. A vidám színeket a tavasz testesíti meg gyönyörű élénk színű főleg hagymás virágaival.

Mik azok a hagymás virágok?

Hagymás virágoknak nevezzük azokat a főleg rövid életű növényeket amik hagymagumóval rendelkeznek. Több fajtájuk létezik még ezen belül is. Vannak tartósabbak is nemcsak rövid életűek. Olyanok is léteznek amikről nem is gondoljuk, hogy hagymás. Cikkemben inkább a virágüzletben megtalálható tavaszi hagymás virágokról fogok pár szót ejteni.

Virágüzlet kínálata a tavaszi virágokból

Legismertebb cserepes virág a Primula más néven Kankalin. Ez a virág NEM hagymás csak tavaszi, most található a virágüzletekben ezért említem meg. Egyik legkedvesebb és a legnagyobb színválasztékkal rendelkezik. Sajnos elég rövid életű, de az árához képest még így is sokáig gyönyörködhetünk benne.

Sárga kankalin

Sárga kankalin

Azért választottam ezt a képet mert imádom a narancssárgát, az egyik legkedveltebb színem. Napsütést hoz a borús napokba.

kankalinok

kankalinok

A színválasztékot a képen megtekinthetitek. A virágüzletekben általában ezek a színek kaphatóak. Gondozásukról annyit említenék meg, hogy amíg virágoznak alulról öntözzük őket hetente kétszer. A hűvösebb szobákat kedveli. Ha az idő úgy engedi tavasszal a kertbe kiültethetjük, de ne számítsunk következő évben ilyen szép virágzásra mert általában ezek a virágok a kertben elvadunak. Sok virágot hoznak, de apróbbakat.

Az alábbiakban bemutatott virágok hagymás virágok és szinte minden virágüzletben megtalálhatóak. Általában kisebb cserepekben árulják. Áruk pár száz forintról indul és ezer forint körül zárul. Sok virágüzletben tavaszi összeültetéseket is készítenek, de ezek ára több ezer forintra is rúghat. Gondozásuk hasonló a Primulához. Hűvösebb szobában hosszabb virágzásra számíthatunk. Öntözésük heti maximum kétszeri alkalom. Ültető közegük általában homok és megtartja a vizet ezért ne locsoljuk túl.

A legismertebb virágok a Tulipán, Jácint, Nárcisz, Krókusz, Fürtös gyöngyike. Virágzásuk után jó időben a kertbe is kiültethetőek. Virágzásuk rövid életű, de minden évben kihajtanak a kertben is.

Tulipán

Tulipán

Jácint

Jácint

Nárcisz

Nárcisz

Krókusz

Krókusz

Fürtös gyöngyike

Fürtös gyöngyike

Ha a képeket is megnézitek nagyon szép színkavalkád látható. Ezek a cserepes növények könnyen társíthatók egymással. Sajnos képet nem tudok mellékelni, de leírok egy nagyon egyszerű ajándékozható összepárosítást főleg virágüzletben dolgozó virágkötőknek.

Ajándékozható tavaszi hagymás cserepes növények összepárosítása (“összeültetése”) és elkészítése főleg virágkötőknek

Végy egy cserép egygumós Jácintot, egy cserép Primulát és egy cserép félig nyílt Nárciszt ( a Nárcisz általában 4-5 hagymás). Helyezd őket egy 22 cm átmérőjű cserép alátétbe. Hármas kötést fognak alkotni. Az alátétet helyezd egy 50*70 cm nagyságú nem átlátszó díszcsomagoló papírra ( merített papír). A cserepesek nyakánál fogd össze a papírt és kösd meg egy raffia szállal. Így olyan mintha egy nagy cserepes virágot csomagoltál volna be. Szizállal takard el a cserepesek földjét, helyezz a készítménybe egy masnit és ha van pár szál örökzöld Buxusod is, rövid ágakat állíthatsz a Jácint mellé. Ez a párosítás kb. 2500 ft körül lehet mostanság.

Cikkem hűséges olvasómnak, Pálmának ajánlom! 🙂