Egyik kedves blog olvasóm e-mailben alapvető kérdésekkel bombázott, aminek nagyon örülök. Ugyanis nekem ezek az alapvető mozdulatok és technikák már rutinból jönnek szerencsére. Miután ez a blog azért jött létre, hogy másoknak segítsek a virágkötészeti kérdésekben, ezért szívesen teszem közzé a válaszokat is azért, hogy mindenki tanulhasson belőle. Tehát jöhet a Kérdezz! Felelek!

– Mindenszenteki koszorúnál lehet a fenyőhöz ragasztópisztollyal ragasztani termést, vagy ilyen apróságokat? Vagy éppen az adventi koszorúra?

– Igen, lehet. A nagy tobozokat és nagyobb terméseket dróttal rögzítjük, a kisebbeket ragasztani kell.

– Apropó adventi koszorú… A képeid között olyan szép az adventi koszorún az a fenyő… Milyen fajta? Azzal a módszerrel kötözöd rá dróttal, amit leírtál a blogbejegyzéseknél?

– A fenyő Nobilis fenyő, szép ezüstös színű, az egyik legtartósabb fajta. Igen, azzal a módszerrel amit leírtam, a körbedrótozással, folyamatos dróttal.

– Kövirózsát hogyan rögzítsem a mindenszenteki koszorúra?

– Úgy mintha virágfejet drótoznál, alul átfűzöd a dróttal, kettőt csavarsz rajta és belehúzod a fenyő közé. A szár helyett magát a drótot csavarod össze.

virágfej áttűzése

virág drótozása

– A koszorú szerű kör urnadísz hogyan van? Kis koszorú alapra vannak a virágok és a zöldek rákötve, vagy csak egy drót huzalra vannak rögzítve?

– általában fűzért készítünk, nem kell pont huzalra, lehet kötöző zsinórra is, amivel a virág csokrot kötjük össze. Folyamatosan dolgozva kerülnek bele a virágok, de lehet utólag is vékony dróttal rárögzíteni a zöld alapra.

– A sírcsokrot te hogyan kötöd? Mármint a fenyőre rákötsz oázist, vagy valamit? Vagy simán a fenyővel együtt kötöd a virágokat fektetve?

– a sírcsokornál külön készítjük a zöld alapot, utána ugyanúgy dolgozunk rá mint a koszorúnál. Rövidre vágva a virágot a fentebb látható módon drótozva, majd az alapba belehúzva, a hátulján rögzítjük a drótot. A sírcsokornál és koszorúnál is a virágfejek mindíg felfelé nézzenek.

A koporsódíszeket mindig a nyeles oázisba tűzöd? A koporsóra csak rá kell rakni, vagy kell rögzíteni valamivel?

– a nyeles oázistartónak van a két végén luk, a célt szolgálja, hogy a koporsóra rá lehessen szögelni. Az igazság az, hogy én ezt még sose láttam.

– A görög koszorúnál a körbe virágosat hogyan csinálod? A virágokat ugyanúgy rákötöd dróttal, mint a fenyőt?

– igen az alapba szintén beletűzöm a virágfejeket, amik előzőleg a fentebb látható módon fel lettek fűzve.

– Az olyan görög koszorúnál, aminek a fej részén is van, vagy csak ott van sok virág, azt oázisba tűzöd? Rögzíted az alaphoz a nyeles oázist, és abba?

– nem oázisba. Ugyanúgy készítem elő a virágokat mint bármelyik koszorúnál, csak a fej résznél a virágokat hosszabb száron hagyom. Ezért ennél a koszorúnál előre tudni kell, hogy fognak a virágok állni. Például a kála oldalt kinyújtva.

– Az oázisból nem esnek ki a virágok? /Én már jártam úgy mikrofonos csokornál, és nem tudom miért…/ Nem tudom, de az oázisban nem annyira bízom. 🙂 Nem tudom Te hogy vagy vele?

– mivel a mikrofont említed, talán a menyasszonyi csokorra gondolsz. Minden virágszárat fel kell drótozni, és az oázison áthúzva annyira, hogy a virág megfelelően benne legyen az oázisban. Ezután a drótot el kell dolgozni. Nem igazán szeretem ezt a fajta menyasszonyi csokrot, mert a végére tele lesz dróttal a mikrofon, és a virág fejek szinte nem férnek el.

– A dombkoszorúnál a virágokat mibe tűzöd? Mohagolyó, vagy inkább fűgolyó? A dombkoszorúba a virágokat hogyan tűzöd? Egyesével drótra kötve, és úgy szúrod bele a golyóba, vagy stábedli botra kötözve, és úgy?

– magába az alapba állítjuk bele a virág fejeket. Az alap elkészítése után a koszorúkat ki kell tömni. Domború formájúra. Általában mahóniát használunk. Virágüzletenként eltérő módszerek vannak, van olyan bolt ahol a virágfejekhez egyesével kötik a zöldet, ami lehet tuja, borostyán. Így zölddel együtt kerülnek a koszorúba. Ebben az esetben nem kell kitömni a koszorú alapot. Nem stábedli botozunk egyik esetben sem. Vastag drótot használunk ami 1,4-es vagy 1,6-os. Ez a számozása, ami a drótszál átmérőjét jelzi mm-ben. Gondolhatod, hogy vastag drótról beszélünk.

fenyő alap

kitömés

mahóniázás

kizölddelve

oldal nézet, kész koszorú alap

– Az állványos ravataldísznél az állványba van rögzítve az oázis, és abba van tűzve a virág?

– nem az állványba van rögzítve, hanem vannak kifejezetten virágtálnak való tálkák. Ezeket oázissal együtt lehet venni, de külön kaphatóak minden méretben, és abba lehet az oázist belerögzíteni. Ennek két módja van. Az oázis nagyobb a tálkánál és beleszorítható, a másik pedig oázis tüskével, ami hasonlít a pizzás dobozban a távtartó tüskére és az van egy oázistüske ragasztóval a tál aljába rögzítve. Erre kell az oázis darabot rátenni, vagyis  a tüske belefúródik az oázisba. Természetesen a ravataldíszt úgy kell elkészíteni, hogy takarja a tálkát, ezért nem látni miben van.

– Az állókoszorút ugyanúgy kell kötni, mint a sima dombkoszorút?

– tulajdonképpen igen.

– Van külön szív alakú koszorú alap?

– nem tudok róla, mi alakítjuk szív alakúra. A fenyő nyírásával ez megoldható.

– Szerinted hogyan lehet ekkora koszorút ennyi virággal kitűzni? Mibe tűzték? Utolsó oldalon a legalsó, az a nagy szív koszorú: szív koszorú

– még sose készítettem ekkorát, de el tudom képzelni. A virágfejeket csoportosan drótozzák és úgy fűzik át az alapon. Úgy látom ezek a koszorúk “síkban” vannak készítve, vagyis nincsenek kitömve. Szerintem ugyanolyan alapot használnak, vagy pedig külön csináltatják hozzá a vázat és csak a szélén rögzítik rá a fenyőt, középen nincs fenyő a virágok alatt.

gerbera drótozása

gerbera feldrótozva

Remélem kielégítő a kérdésekre a válasz. Még annyit fűznék hozzá, hogy a rózsát, kálát, gerberát először vékony 0.6- os dróttal tűzzük meg, utána használjuk a vastagot, hogy a szára ne pattanjon meg.